måndag 20 maj 2019

Starka kvinnor i sverige

Starka kvinnor i sverige

Newsner ger dig nyheter som berör! Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna. Undrar vad som ligger till grund för påvens uttalande? Eller var det endast något som dök upp, så där i förbifarten? Personligen tycker jag att det är positivt att det finns starka kvinnor , det kan inte ses ses som något negativt.


Här Sverige ser vi det (positiva effekter) inom flera område. Därefter firades dagen årligen i många länder, i Sverige fr. Starka kvinnor och symboliken för att fortsatt ge kvinnor större utrymme kommer vara helgens tema på på bloggen. För visst är i det, i det lilla som det stora händer!


På internationella kvinnodagen fick jag hem ett symboliskt väldigt fint bud från adidas, där årets landslagströja presenterades. Roligt att få läsa om Svenska kvinnor och det är allt mellan Astrid Lindgren och allas vår Greta. Lättläst och info som gör att man vill ta reda på mer. En riktigt fin presentbok.


Jämställdheten i Sverige har kommit långt och även på andra ställen i världen, men än är vi inte riktigt där. Därför kan det kännas extra skönt att få bli peppad av kvinnor som står upp för andra kvinnor och som kämpar för att alla kvinnor ska ha samma rättigheter som män världen över. Med anledning av den internationella kvinnodagen den mars, som uppmärksammar kvinnors situation över hela världen, listar Expressen traditionsenligt Årets kvinnor som varit förebilder eller på annat sätt stuckit ut sedan den mars i fjol.


Eva Gidlöf, v Tieto Sverige. Skandinavienchef för it-företaget som omsätter miljarder kronor, där hennes område står för en tredjedel. Detta har placerat henne högt på listor över landets mäktigaste it- kvinnor.


Starka kvinnor i sverige

Dessutom sitter hon i styrelsen för Bure Equity. Eva Karlsson, v SKF Sverige. I Sverige är det bara ungefär procent kvinnor i teknikbranschen, och siffran är ännu lägre om man tittar på ledarpositioner. De är en liten men viktig minoritet vars bidrag är avgörande för att ta fram innovativa och stadiga tekniska ekosystem. Hyllar starka kvinnor i kalender Nästa år kan många starta varje månad med en ny historisk kvinna.


Jönköpingsbon och historikern, Nils Hjort, har tillsammans med illustratören, Maria Persson, gjort en kvinnokalender med lokal anknytning. Den här boken handlar om kvinnor som alla gjort avtryck i historien, både inom sina respektive yrkesområden och i kampen för kvinnans rättigheter. Varje kvinna presenteras med ett eget beskrivande kapitel samt ett fotografi. Lindell säger dock att starka kvinnor i film och på tv över tid har förklarats bort på olika sätt.


Hon tar den svensk-danska tv-serien Brons Saga Norén som ett exempel. Saga får vara stark och strukturerad för att hon har diagnosen Aspbergers syndrom, som förklarar det. Alldeles för sällan uppmärksammar vi de starka kvinnor som vågade kämpa för kvinnors rättigheter, när ingen annan gjorde det. Följ med på en stadsvandring som går i historiska kvinnors fotspår – Kraftfulla Kvinnor.


Vi uppmärksammar alldeles för sällan de starka kvinnor som vågade när ingen annan gjorde det – och vann. Det utmålar kvinnor från andra länder som viljelösa föremål som kan importeras utan att de själva har något att säga till om. Verkligheten i de allra flesta fallen är istället att starka kvinnor söker svenska män därför att de inte accepterar kvinnosynen i sitt hemland. De tar initiativet till att förbättra sin situation.


Den sista häxan i Sverige som dömdes till döden var en 80-årig kvinna i Eskilstuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg