fredag 10 maj 2019

Jämställdhet

Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet. För att uppnå jämställdhet kan kvinnor och män behandlas lika, eller olika. Jämställdhet innebär jämlikhet mellan män och kvinnor.


Till exempel kan kvinnor och män ha lika lön för likvärdigt arbete eller så kan kvinnor och män behandlas med olika läkemedel och metoder inom sjukvården för att den ska vara jämställd. Foto: Amanda Falkman Att arbeta för ökad jämställdhet är att verka för att alla människor ska kunna forma sina liv som individer, utan att föreställningar om kön begränsar oss. Tack för din anmälan, utskick kommer inom kort!

Alla former av vål diskriminering och skadliga sedvänjor mot kvinnor och flickor drabbar såväl individen som hela samhället. Det kan vara olagligt att behandla någon sämre på grund av personens kön. Samhället är ännu inte jämställt, men det finns lagar och planer för hur det ska bli det. UN Women är ett FN-organ som arbetar globalt för jämställdhet och för kvinnor och flickors rättigheter. UN Womens mål är bland annat att kvinnor ska delta i och gynnas av politiken i lika hög utsträckning som män, att kvinnor ska ha ekonomisk egenmakt och att de ska kunna leva sina liv fria från våld.


PDF, öppnas i nytt fönster) CEMR-deklarationen. SKR står bakom den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå (CEMR-deklarationen) och rekommenderar kommuner och regioner att underteckna den. Här syns trenderna de senaste fem åren och vilka befattningar som rör sig mot en jämnare könsfördelning.


Forskning om genus och jämställdhet i förskolan.

Här finns länkar till forskning som rör genus och jämställdhet i förskolan. Kunskapsöversikt om genus i förskolan. Nationella sekretariatet för genusforskning har publicerat en kunskapsöversikt om genus och förskolan på sin webbplats. Där kan du fördjupa dig i vad forskningen säger.


Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. SCBs fickbok På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet samlar och presenterar statistik och fakta om jämställdhet.


Arbetslivet är inte jämställt. Det syns inte minst i löneskillnader mellan kvinnor och män och på könsfördelningen hos dem som har höga positioner. Alla arbetsgivare ska arbeta förebyggande med jämställdhet på arbetsplatsen. För att arbetslivet ska bli jämställt behöver ofta åtgärder vidtas. Malmö stad erbjuder stöd till föreningar som vill arbeta med jämställdhet och antidiskriminering.


Här hittar du alla seminarier, brandtal och metodverkstäder. Tillsammans med er vill vi skapa ett föreningsliv där alla, oavsett kön, har lika rättigheter och möjligheter till en meningsfull fritid. Skriften sammanfattar SKL:s genusmedicinska kunskapsöversikt (O) jämställdhet i hälsa och vård. Utifrån aktuell forskning och data beskrivs könsskillnader i hälsa, vårdkvalitet och vårdtillgång, och analyseras utifrån ett genus- och jämställdhetsperspektiv.


Därför måste jämställdhetsperspektivet finnas med i det dagliga arbetet i alla verksamheter. I broschyren ges också tips på litteratur som ger kunskap och stöd. Här samlar vi nyheter, reportage och andra artiklar som handlar om jämställdhet , vilket är ett av våra drygt sakområden som vi kontinuerligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg