tisdag 15 november 2016

Ändrad grundlag 2010

Lagförslagen finns i bilaga 4. Men även tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen ändras så att grundlagarna inte ska kunna tillämpas på pornografiska bilder av personer som inte passerat puberteten eller som är under år. Den november togs det andra riksdagsbeslutet om att genomföra de största förändringarna på över år i våra grundlagar. Tre av våra fyra grundlagar ändras. Beslutet medför även följdändringar i ett 20-tal andra lagar.


Ändrad grundlag 2010

Partiet är emot det svenska EU-medlemskapet och vill därför inte att detta förs in i grundlagen. Man tror att det skulle försvåra ett svenskt utträde ur EU. Sverigedemokraterna motsätter sig också den nya forumleringen i grundlagen att Sverige är ett mångkulturellt samhälle.


Gränsen för personalval sänktes också i grundlagen till. Riksdagen kommer efter nästa val behöva rösta om statsministern, även om sittande statsminister blir omvald. Abes planer på att ändra Japans pacifistiska grundlag kan bli verklighet. Det finns bara ett sätt att få Israel att ändra sin bosättarpolitik och det är att sätta press på bosättarekonomin.


Det var rådman Anders Alenskär i Haparanda tingsrätt som tvingade Högsta domstolen att ändra Sveriges praxis i skattemålen. Svårare att ändra än vanlig lag. Grundlagarna är svårare att ändra än andra lagar.


Det ska finnas tid för eftertanke och konsekvenserna av en grundlagsändring måste vara extra genomtänkta. Tanken är att skydda demokratin. För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval. Det måste finnas en grundlag på plats innan nya parlamentsval kan hållas i Egypten.


Tydligast kanske detta märktes i samband med att han trumfade igenom landets nya grundlag i vintras. En grundlag kan också ändras genom folkomröstning i samband med ett riksdagsval (ska inte förväxlas med en rådgivande folkomröstning enligt RF 8:och folkomröstningslagen, som kan hållas när riksdagen beslutar). En folkomröstning om en grundlagsfråga får bara ha två alternativ, Ja och Nej. Att ändra grundlagarna.


För att en svensk grundlag skall ändras krävs att två likalydande beslut (vilande och slutligt) fattas av riksdagen. Mellan de två besluten måste det dessutom ha hållits ett allmänt val. Riksdagsordningen (RO) ändras liksom grundlagarna på detta sätt. Hej, jag har en fråga i samhällskunskapen som är Vad är det man behöver skydda när man gör det svårt att ändra en grundlag ? Den är inte jättesvår men jag har svårt att få mer input i mitt svar än bara mina egna tankar, för det blir lätt rundgång och att jag upprepar samma sak.


Ändrad grundlag 2010

Vi har tagit intryck av kritiken och ändrat uppfattning, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen. Offentlighetsprincipen ”upphävs” Omstridda ”Lex Helene Eduards” blir ny grundlag. Svagt, tycker justitieminister Morgan Johansson (S). Alliansen byter fot – stoppar ändrad grundlag.


Detta kallas för att lagen kungörs. En helt ny lag kallas för en grundförfattning. En lag som ändrar en tidigare lag kallas för en ändringsförfattning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg