tisdag 8 november 2016

Jorden ålder

Great price and fast shipping. Många menade dock att det var för lite för att kunna stödja Charles Darwins evolutionsteori. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den ibland med symbolen ⊕ eller ♁. Comte de Buffons bestämde en ålder på tusen år baserade på experimentella studier och Lord Kelvin bestämde en ålder på miljoner år baserade på teoretiska beräkningar. Om tabellen anger maximivärden för jordens ålder visar aluminium att jorden är 1år gammal!


För att använda tjänsten Tigtag måste du vara inloggad med ett personligt konto.

Hur gammal är jorden ? Varför skiljer bibelns ålder sig så mycket från naturvetenskapens? Det finns olika uppfattningar i skapelsetroende kretsar om jordens och universums åldrar. Vår förening, GENESIS, har inget officiellt ställningstagande i åldersfrågan.


Vi har medlemmar som tror på en ung jord , och vi har de som tror på en gammal. Vi undersöker allt från jordens skapelse till de största gåtorna och myterna om jorden. Vi följer alltid den senaste forskningen om jorden och hur det står till med vår planet. Om striden om jordens ålder kan man läsa i ”Brilliant Blunders” av Mario Livio.


Det skulle visa sig att det var geologerna som fick rätt.

I dag anses jorden ha bildats för ungefär miljarder år sedan. Men det är inte alla som håller med om den saken. I USA hävdar kristna kreationister fortfarande biskop Usshers uppfattning.


Definitionen av dessa tidsenheter görs med hjälp av olika metoder, såsom biostratigrafi och radiometriska dateringsmetoder inom geokronologin, där man kan få fram absoluta åldrar på olika bergarter. De tidigaste försöken att indela jordens historia resulterade i ett system av fyra perioder: Primär, sekundär, tertiär och kvartär. Exklusiva Priser i Jordan. Inga Bokningsavgifter!


Metoden används i synnerhet på det urgamla mineralet zirkon. I sin kristallstruktur tar det upp uran, medan det avvisar bly. Bibelns åldrar skiljer sig alltså inte från naturvetenskapens om man inte väljer bort vissa bevis - de bevis som talar emot en gammal jord.


Det troligaste är att den bildades genom insamling (ackretion) av planetesimaler (planetbildande partiklar och klumpar) i rymden under inverkan av gravitationskraften. Nu har en tunisisk professor kommit fram till ett annat resultat - baserat på Koranen. Den geologiska tidsskalan sträcker sig från jordens bildande för drygt miljarder år sedan fram till nutid. Jordens ursprung och ålder.


Tiden delas in i eoner, vilka i sin tur delas in i eror och perioder. För fanerozoisk tid (yngre än 5miljoner år) finns ytterligare finare steg, såsom epoker. Universum består av planeter, precis som vår planet jorden , som kretsar runt en stjärna – såsom solen – som i sin tur tillsammans med miljontals andra stjärnor kretsar runt ett centrum av en spiralgalax.


Vintergatan är en sådan spiralgalax, och tillsammans med andra galaxer i så kallade galaxgrupper ingår den i en superhop.

En del kreationister hävdar att jorden bara är några få tusen år gammal. Men enligt Bibeln existerade jorden och universum innan de sex skapelsedagarna började. Moseboken 1:1) Jehovas vittnen har därför inga invändningar mot vetenskaplig forskning som visar att jorden kan vara miljarder år gammal. Det finns inte ett skvatt i antagandet att nya upptäckter skulle annat än ge mer precisa mätningar. Genom radiometriska metoder har man väl kommit fram till att jorden bildades för ca.


Men om huvuddelen av jordens materia skapades i en supernova borde ju materien vara mycket äldre än själva jorden då det väl ändå måste ha tagit ganska lång tid innan den här materien samlades i solnebulosan. Att fastslå en ålder på ”ungefär” till miljoner år i sammanhang när det handlar om tusentals miljoner år, kan låta osäkert. Tittar man på artiklar som berör andra naturvetenskapliga discipliner, t.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg