måndag 28 november 2016

Sensitivt begåvad

Sensitivt begåvad

Då har du en specialbegåvning, du är extra sensitivt begåvad , en HSP. Alla är uttryck för speciellt känslobegåvade människor - extra känsliga personer som reagerar starkare än andra – både på stress och på stöd. HSP = Highly Sensitive Personality – sensitivt begåvad eller stark-skör. Jag har gjort en hel del inlägg om HSP i bloggen om du vill veta mer om vad det är och vad det innebär.


Sök bara på HSP bland mina tidigare inlägg så hittar du dem. Ha en helt fantastisk underbar torsdag! Hösensitiva personer har ett särskilt finkänsligt nervsystem. De kallas också HSP efter engelskans Highly Sensitiv Person.


Ungefär var femte har detta karaktärsdrag vilket kännetecknas av en stor känslighet och en benägenhet till större djup, långsamhet och ett behov av att dra sig tillbaka. Alltså att man bär en styrka och skörhet på samma gång. Rätta text- och faktafel - Anmäl till Pressombudsmannen Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som.


Sensitivt begåvad

Psykologen Elaine Aron har forskat på HSP, högkänslig personlighet, i år, och är också den som myntat begreppet. En person med högkänslig personlighet kallas också starkskör, sensitivt begåvad eller orkidébarn. Om du är en högkänslig person eller har ett högkänsligt barn har du kommit rätt! Tanken med den här webbsidan är att informera om just högkänslighet.


Lisa Eriksson om hur hon hanterar sin blyghet. Högmedveten, högsensitiv, sensitivt begåvad. Många hittar på egna ord för HSP. Vi reder ut om det är en bra idé eller inte.


Sven Grützmeier säger högsensitiv, Yolanda Hedberg tror att begreppet högkänslig kan skrämma bort män och många hittar på helt andra ord. Högkänslig och sensitivt begåvad. Vad är den största utmaningen med att vara sensitivt begåvad ? Att inse att man behöver säga nej till saker, även om de verkar roliga. Och att förstå att man inte måste reda ut andras problem.


Förr kunde jag ofta känna att jag borde ge råd till alla hur de borde leva sina liv. Har du ibland känt att du inte är som alla andra och att du känner av mycket mer i din omgivning än vad många andra gör? Då kan du vara en Hög känslig person = Highly Sensitive Person (HSP) som innebär att du tar in andras välmående och det som är outtalat. Doris Dahlin och Maggan Hägglund har skrivit boken som förklarar, bekräftar och visar hur man tar vara på sin känslighet. Sensitivt begåvad Stark-skör Äntligen har forskningen och erfarenheten satt namn på det många känner igen sig i. Det här är den bok som vi önskar att vi haft då när det var som värst.


Listan kan göras lång men om du känner igen dig i något av detta så är du förmodligen en HSP – Highly Sensitive Person, att vara sensitivt begåvad. En HSP är en person som är mycket mer öppen till sin omgivning än andra och processar saker på ett djupare plan, tar in mer intryck och reflekterar över dem mer än andra. DRUNKNA INTE I DINA KÄNSLOR – EN ÖVERLEVNADSBOK FÖR SENSITIVT BEGÅVADE.


Drunkna inte i dina känslor – en överlevnadsbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. Författarna skriver utifrån egna erfarenheter och människor de haft att göra med i livet. Att sätta näsan i en bukett liljekonvaljer får det att gå runt i huvudet. Festen som doftcellerna dukar upp får nobelfesten att framstå som en tråkig tillställning.


Det är en fröjd att vara sensitivt begåvad. Ibland är jag grymt trött på att vara sensitivt begåvad och ibland är jag helt enormt tacksam. Om man själv är sensitivt begåvad och barnet är det ska man inte tro att han eller hon är likadan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg