tisdag 26 juni 2018

Borderline personlighetsstörning orsaker

Borderline är en personlighetsstörning som kallas för emotionell instabil personlighetsstörning. Detta innebär att en person som har borderline har svårt att reglera sina känslor vilket kan ge snabba känslomässiga svängningar, såsom att gå från jätteglad till jätteledsen på en sekund. De snabba svängningarna mellan hygglig balans och katastrof, mellan idealisering och nedvärdering, eller vitt och svart sliter på relationerna och gör att andra människor lätt tröttnar på personer med IPS.


Dessa personer är typiskt impulsiva, har skiftande och starka känslor, har en dålig självbil är självdestruktiva och går ofta in i instabila förhållanden. Emotionellt instabil ( borderline ) personlighetsstörning. De har ständiga humörsvängningar och får ofta vredesutbrott.

Det finns flera benämningar av diagnosen EIPS eller borderline personlighetssyndrom. Ibland används begreppet personlighetsstörning i samband med EIPS. Personlighetsstörning är en direkt översättning från engelskans personality disorder. Om borderline – emotionell instabil personlighetsstörning.


Test, anhörig, symptom, orsak , medicin och behandling. Varför skär sig personer med borderline ? Personer med borderline kan känna mycket och intensivt. Ofta kan känslorna kännas överväldigande och omöjliga att få kontroll över.


Då kan de ofta börja med destruktiva beteenden som att de skär sig, bränner sig etc.

Schizoid personlighetsstörning kan övergå i schizofren psykos men kan också vara ett stabilt tillstånd i sig. Orsaker , förekomst och riskfaktorer. Heriditet och psykosociala faktorer. Senare tids forskning har visat dels att detta ej behöver vara fallet, att 18-årsgränsen inte är given samt att personlighetsstörning med tiden kan övergå i andra, botbara, åkommor. Trots den höga förekomsten av borderline personlighetsstörning i den generella populationen blir diagnosen inte sällan förbised vilket kan leda till inadekvat behandling.


Vilka är orsakerna till borderline personlighetsstörning ? BP liksom de flesta andra psykiska sjukdomar, det förstås att vara resultatet av en kombination av biologiska sårbarheter, sätt att tänka, och sociala stressfaktorer (biopsykosociala modellen). Din historia är otroligt lik min i alla avseenden och även om vår barndom var så hemsk som den kan bli, blev jag glad att läsa att det finns andra med samma problematik, ditt inlägg hjälpte mig att inte känna mig så ensam. Dialektisk beteendeterapi, DBT, är en typ av kognitiv beteendeterapi som utvecklats för personer med emotionellt instabil personlighetsstörning (IPS), även kallat borderline personlighetsstörning. I DBT betonar man balansen mellan att acceptera verkligheten som den är, och samtidigt arbeta för nödvändiga förändringar. Kan man bota borderline ? Borderline kan sällan ”botas” helt och hållet på samma tydliga sätt som man kan bota en tillfällig depression.


Det beror på att BDP klassas som en så kallad personlighetsstörning : den har uppstått tidigt i livet och är därför en del av individens psykologiska paket. Barn som utsätts för verbala övergrepp från sina föräldrar var tre gånger mer benägna att bli diagnostiserade med borderline , narcissistisk, obsessiv-kompulsiv eller paranoid personlighetsstörning. Borderline personlighetsstörning är 2–gånger vanligare hos kvinnor än hos män.


De män som har liknande symptom som kvinnorna har vid en borderline personlighetsstörning , blir oftare diagnostiserade till antisocial personlighetsstörning eller narcissistisk personlighetsstörning. De som bär på diagnosen borderline , eller instabil personlighetsstörning som den också kallas, lider ordentligt. Det centrala i tillståndet är en svårighet när det gäller att “reglera känslor”, alltså att kunna använda effektiva strategier för att hantera känslor som väller upp.


I stället sveps man med i känslostormarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg