onsdag 3 maj 2017

Alun giftigt

Alun giftigt

Alun ingår ofta i hemmagjord trolldeg men innebär ingen risk eftersom halten är låg. Däremot ingår vanligen hög halt koksalt som kan innebära risk. Vet inte ens vad alun riktigt är, bara att man använder det i lera.


Svar ja det är det: men bara i koncentread form. Tidiga symtom är törst, kräkningar, diarré. Skador på muskler och njurar har också rapporterats.


Första hjälpen utvärtes Om någon druckit koncentrerad alunlösning (starkare än ): Ge 1-glas dryck, gärna mjölk, för utspädning. Om barn äter trolldeg är det inte alun utan koksalt i degen som kan orsaka symtom som törst, kräkningar och diarré. Mer än en tesked rent koksalt kan innebära en risk för barn. Det att upplösa möjligt sätta alun i lite vatten. Använd det sedan och tvätta munnen för en vecka eller två.


Hon bekräftar att aluminium i väldigt höga doser är giftigt för vårt nervsystem och att aluminiumsalterna är under utredning. Men det är osannolikt att vi får i oss så höga halter av antiperspiranter. Små mängder aluminium kan lagras i våra kroppar men det mesta kissar vi ut.


Jag jobbar på förskola och när vi gör play-dooh lera så använder vi alltid citronsyra istället för alun som det står i recepten. Citronsyra är helt ofarligt om barnen skulle få för sig att stoppa i munnen vilket inte alun är. Alun har en sedan länge känd blodstoppande effekt.


Alun kan även användas vid färgning av tyg och garvning av skinn. Aluminiumsulfat, Al (SO 4) är en vanlig industrikemikalie som kemiskt sett liknar alun. Den används vid rening av såväl avloppsvatten som dricksvatten men är giftigt i för höga halter. Særlige farer i forbindelse med stoffet eller blandingen Ingen særlige 5. Anvisninger for brandmandskab Normal indsatsbeklædning og fuld åndedrætsbeskyttelse. Går att kombinera med alun och vinsten.


Ett garn betat i kromsyrat kali bör skyddas från solljus och sköljas väl efter betningen. Betbadet är giftigt och ska inte hällas ut i avloppet. Gör färgerna mörkare men påverkar inte alla färgmedel lika mycket.


Kopparsulfat är giftigt , men giftigheten är inte så väldigt hög. Man törs spola ut små mängder koppar i avloppet. I naturen lakas nämligen stora mängder koppar (tonvis) från berggrunden och utsläpp av något gram kopparsalt i en älv gör ingen praktisk skillnad. Alun er metalsaltet aluminiumsulfat Al (SO 4) 3. Saltet er opløseligt i vand og har en sur-sød smag. Ph-værdien i vandig opløsning er under 7. Cadmium er giftigt for nyrevæv og kan være en årsag til knogleskørhed.


Danmark har et af verdens højeste indhold af cadmium i fødemidler. Tin, sølv, zink findes også i amalgam. Tin kan methylere (det vil sige indgår forbindelse med et kulstof-atom med tre brint- atomer) i organismen til methyl-tin på samme måde som kviksølv.


Alun giftigt

Alla ska känna matglädje och må bra av maten. Därför arbetar Livsmedelsverket för säker mat och bra dricksvatten, för att ingen konsument ska bli lurad om vad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg