tisdag 30 maj 2017

Homosexualitet ryssland

Homosexualitet ryssland

I januari i år var SVT:s korrespondent Elin Jönsson på plats i Moskva under en demonstration mot lagförslaget. Lagförslaget är populärt och har stöd av den ryska befolkningen. Homosexualitet ses som en sjukdom här och homosexuella anses perversa och abnorma.


Men utredningen är redan klar, enligt den ryska ambassaden i Israel. En lag som enligt den ryska regeringen är där för att skydda barn från material som visar homosexualitet i samhället. Argumentet till varför detta skulle behövas är för att det går emot de traditionella familjevärderingar som landet lever efter.


Lagen har gjort att hatbrotten mot hbtq-personer har ökat drastiskt i landet. Vi trodde ju liksom att den tiden var förbi. Här kan du läsa hela rapporten från ILGA. Viktiga åtgärder har vidtagits för att bekämpa människohandel, som fortsatt är ett stort problem.


Homosexualitet ryssland

Under dagen får vi, förhoppningsvis, svaret. Roms kejsare gjorde sin homosexuelle älskare till gu Michelangelo fann inspiration i bastuklubbar och Karibiens pirater levde i samkönade äktenskap. Vi har samlat sju intressanta fakta från homosexualitetens historia.


Det sker alltså samtidigt som OS-elden når Sotji, där den inledningsvis kommer att föras upp till Rosa Chutor, där de alpina OS-tävlingarna avgörs. Den vitryske hbtq-aktivisten Ihar Tsikhanyuk gästade Stockholm under Prideveckan. I sex länder är homosexualitet belagt med dödsstraff.


I fem ytterligare länder kan dödsstraff i regel dömas ut för homosexuella, men det görs i praktiken inte. Lagen påverkar vardagen på ett oförutsägbart sätt för sexuella minoriteter i Moskva. Tänk vilken propagandavinst Putin skulle ta hem om han i stället lät inleda en oberoende utredning av de hemliga fängelsena.


Jag kan inte riktigt förstå hur den parallellen är aktuell. Efter kommunismens fall liberaliserades åter lagstiftningen, men nu har vinden vänt igen. Och över procent anser att homosexualitet bör vara ett brott.


Om förslaget blir till lagmåste Sverige protestera. På egen han via Europarådet, via EU. Ryssar i gemen kanske inte bryr sig. Men de vill resa och de vill handla med omvärlden.


Det verkar som om ortodoxa grenar av både judendom och kristendom har en mer negativ bild av homosexualitet : I den Romersk-katolska kyrkan och de Ortodoxa kyrkorna är äktenskapet mellan man och kvinna ett sakrament och en del i Guds frälsningsarbete och därför är allt som strider mot det en synd. Att det går emot Guds intention med skapelsen är inte så konstigt, så är fallet med alla synder. Ryssland måste ingripa mot övergreppen. Det finns inget som utmärker homosexualiteten bland synderna. Skräck och olust bland homosexuella i Ryssland Några månader har gått sedan Ryssland förbjöd homosexuell propaganda.


RYSSLAND Ryssland Den kontroversiella ryska lag som förbjuder spridning av homosexuell propaganda är diskriminerande, slår Europadomstolen för. Men inte ens för dem som lyckas fly Tjetjenien väntar ett säkert liv i frihet. Många flyr enligt Novaja Gazeta till andra delar av Ryssland – ett land som förbjuder människor att öppet visa sin homosexualitet. Där homosexuella män lockats ut på fejkade dejter för att sedan misshandlas. Ett land där gayparader är förbjudna.


Ryska kyrkan vill förbjuda homosexualitet. En knapp månad före OS-invigningen i Sotji gör den rysk-ortodoxa kyrkan skäl för sitt namn. Ledande kyrkliga krafter föreslår en folkomröstning i frågan om att förbjuda samkönade relationer i Ryssland.


Homosexualitet ryssland

Vladimir Putin har låtit meddela att homosexuella är välkomna till vinter-OS i Ryssland , så länge de lovar att lämna barnen i fred. Han kopplar också samman homosexualitet med mäns avsaknad av skägg. Enligt honom kan rakning således kopplas samman med att antalet homosexuella i Ryssland ökar.


Den kyrka som Kornily tillhör har tidigare kritiserats för att ha tvingat homosexuella män att genomgå en rening. Enligt de ryska myndigheternas egen statistik står våld i nära relationer för procent av alla våldsbrott, men mörkertalet kan vara ännu större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg