måndag 5 juni 2017

Arv gåva innan död

Ge en gåva till de som behöver det mest. Få ett gåvobevis att ge bort i present. Tillsammans kan vi besegra cancer. Stöd Sveriges främsta cancerforskning! Bidra till livsviktig forskning så att fler överlever cancer.


Ge bort en julgåva som gör skillnad.

Som tack får du ett fint gåvobevis. Operation Smile hjälper barn med läpp-, käk eller gomspalt. Gåvor som ges bort till bröstarvingar kan räknas som förskott på arv , ÄB 6:1. Det innebär att gåvorna avräknas från gåvotagarens arv , ÄB 7:2.


Regeln om förskott på arv är emellertid endast en presumtionsregel vilket innebär att om inga omständigheter visar på att gåvan inte var menad som förskott så antas gåvogivaren ha gett gåvan som förskott. Om gåvan är att jämställa med etttestamente så kan ni eventuellt ha rätt till förstärkt laglott och då ocksåeventuellt få ut lite mer i arv. Tyvärr kan jag inte bedöma det utan fleromständigheter men med tanke på att det bara är nio månader mellan gåvansregistrering och din fars död så tycker jag nog att det kan vara värt för eratt titta närmare på.


Det finns flera anledningar att skriva ett gåvobrev när du vill ge bort något.

Din gåva kan vara villkora det vill säga att mottagaren inte får sälja eller pantsätta föremålet. Det skulle kunna vara en ring eller något annat föremål som gått i arv i släkten i generationer. Skatten på arv och gåvor är borttagen för länge sedan. Men den risken är nog liten. Förskott på arv – hur beräknas arvsskattebeloppet?


När du har fått en beskattningsbar gåva som förskott på arv av arvlåtaren har du betalat gåvoskatt på den. Efter arvlåtarens död beräknas beloppet av arvsskatten så här: Värdet på förskott på arv bestäms i regel enligt gåvotidpunkten. Om gåvan betraktas som förskott på arv påverkas också fördelningen av kvarlåtenskapen mellan barnen när man dör. Värdet av gåvan räknas nämligen bort från det som barnet ska få i arv och gör att de andra barnen erhåller mer i arv än den som redan fått en gåva.


För att en gåva i en sådan situation ska likställas med testamente krävs att det inte gått för lång tid mellan gåvan och dödfallet. Anledningen är att vår mor anser att jag och min syster kommer få tillräckligt med pengar genom våra respektives framtida arv , vår bror är frånskil arbetslös och utan ekonomiska medel. Jag tycker mig dock veta att vi har rätt till en del av arvet från vår far som vår mor nu har förfoganderätt över. Om det inte finns några bröstarvingar ärver den avlidnes föräldrar. Om någon av syskonen har dött tidigare ärver deras barn.


En gåva av lös egendom anses nämligen juridiskt bindande i och med att gåvan rent fysiskt bytt ägare. Vid gåva av lös egendom, vilket innefattar pengar, behövs inget gåvobrev. Vidare finns en presumtion att gåvor som ges till annan bröstarvinge ska ses som förskott på arv och avräknas från dennes arvslott i samband med att arvet fördelas efter föräldern.


Det finns ytterligare två situationer där frågan om begränsning av möjligheten att disponera över sina tillgångar kan komma upp.

Er döde sons barn, det vill säga era barnbarn, har rätt till arv efter er. Lagen är sådan att barn alltid har rätt till arv efter sina föräldrar. Om barnet har dött går arvet vidare till deras barn, barnbarn och så vidare i rakt nedstigande led. Det är av stor vikt att någon av ovanstående åtgärder sker innan arvskiftet, det vill säga innan arvet fördelas i samband med arvlåtarens död.


Detta beror på att borgenärer inte har någon rätt att ta av framtida arv. Skulle en avsägelse emellertid ske efter arvskiftet kan det betraktats som en gåva istället för en arvsavsägelse. Om ni inte var gifta är det i första hand barnen till den döda som ärver. Om sambor ska få ärva varandra måste det finnas ett testamente. Om den döda har barn som du inte är förälder till, så har de vanligtvis rätt att få ut sitt arv redan nu – om det inte finns ett testamente som säger något annat.


I come from a family of teachers. Therefore, it did not take long to decide that teaching was the career choice for me. Barnet kan dock avstå från sin rätt till förmån för den efterlevande maken. I så fall får barnet rätt till efterarv vid den efterlevande makens död på samma sätt som gemen­ samma bröstarvingar. Men mitt råd är att du ändå är det.


Om du dör inom tio år kan det som du skänkt till ett av barnen räknas som förskott på arv. Om man inte ger bort i gåva , Får man även undanhålla värdefulla saker från arvet så de inte ska ingå i laglotten? Så som konst och antikviteter. Det är klart att du också kan ge bort vartenda öre du äger och all din egendom till vem som helst som gåva under din livstid.


Kan man bestrida en sådan gåva ? För om du medvetet går bakom ryggen på dina bröstarvingar och pytsar ut alla dina tillgångar som gåvor till andra än dina barn, ja då börjar det likna laglotts kränkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg