måndag 5 juni 2017

Fred mellan sverige och danmark 1658

Njut av strandliv, shopping, sightseeing och äventyr eller besök familj och vänner. Bli medlem gratis här! Flyg billigt med lågpriskalendern. Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här!


Under kriget hade, bland annat, Karl X Gustav från Jylland tågat på isen över Bälten mot Köpenhamn med den svenska armén.

För Nederländerna var jämvikt i Öresund att föredra framför en dominans för endera av Danmark och Sverige. Sverige var därför mycket svagt vilket föranledde att Danmark anföll Sverige. Skåne, Hallan Blekinge och. Nummer i kronologisk ordning, Namn, Årtal, Startat av, Segrare, Fred , Resultat.


Kung Fredrik III står inför ett dilemma. Avvisar han ett fredsavtal med Sverige reduceras Danmark till en svensk provins. Den hade visat att Danmark inte lät binda sig vid Sverige så som Karl Gustav avsett. Anfallet slogs dock tillbaka och stormakterna kom till Danmarks undsättning.


Dessutom hade utsikterna för ett krig i Tyskland förmörkats.

Det slutade med stora landvinster för Sverige i freden i Stolbova och var en av grunderna till den svenska stormaktstiden. Det var den dyreste fred i Danmarks historie. Roskildefreden blev underskrevet den 26.


Här återges en annan bild. Danmark motarbetade Sverige med diplomati under trettioåriga kriget. Sedan ingrep sjömakterna, främst Nederländerna, och tvingade fram en fred där Danmark överlevde som stat. Knäred mellan Gustav II Adolf och Kristian IV.


Det ger hopp för andra till synes tröstlösa konflikter i världen idag, skriver freds - och konfliktforskaren Peter Wallensteen. Jag är föd uppvuxen och bor i Kungälv. Min första skola ligger nedanför Bohus fästning, en av de mest beskjutna platserna i Norden. Skickas inom 2-vardagar.


Fraktfritt över 1kr Alltid bra priser och snabb leverans. Och hur var det nu med freden. Men freden blev kortvarig och bröts redan samma år. Danskarna erövrade snabbt område efter område.


Freden är tänkt att vara slutpunkten på det krig Danmark sommaren året innan förklarat Sverige. Kriget har slutat i katastrof för danskarna. Med freden hade Danmark förlorat en tredjedel av sina landbesittningar.

Den svenska delegationen leddes av riksrådet Sten Nilsson Bielke och den danske överlöparen Corfitz Ulfeldt. Medan Karl X Gustav var upptagen med det Polska kriget, passade Danmark -Norges kung, Fredrik III, på att förklara Sverige krig. Fredrik ville ta tillbaka det hans far, Kristian IV , förlorat tolv år tidigare i freden i Brömsebro , som var bland annat Gotlan Jämtlan Härjedalen, Halland och Ösel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg