torsdag 19 april 2018

Barns och ungas rättigheter i utbildning sammanfattning

Barns och ungas rättigheter i utbildning sammanfattning

Uppsatser om BARNS OCH UNGAS RäTTIGHETER I UTBILDNING. Författarna är forskare inom områden som på olika sätt anknyter till barns och ungas rättigheter i utbildning. Solveig Hägglund är professor emerita i pedagogik vid Karlstads universitet. Ann Quennerstedt är docent i pedagogik vid Örebro universitet.


Barns och ungas rättigheter i utbildning sammanfattning

Nina Thelander är lektor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. En beskrivning ges av tidigare utbildningsforskning om barns rättigheter och utbildning för mänskliga rättigheter , och studiens teoretiska och metodologiska ramverk redovisas. De tre teoretiska ben som forsk-ningen vilar på beskrivs, och studiens design inklusive dataskapande och analys redovisas. FN:s konvention om barnets rättigheter.


Vi har regelbunden dialog med barn och unga för att få kunskap om deras villkor och vad de tycker i aktuella frågor. Förutom det arbete som pågick inom sociala rörelser, agiterade och arbetade enskilda individer för att lyfta barns och ungas särskilda behov och villkor. Flera av dem kom att påverka de grundläggande idéerna och innehållet i konventionen. Projektet syftar till att öka yrkesverksammas kunskaper kring barns rättigheter och deras förmåga att samverka för att uppfylla barnkonventionens intentioner. Genom projektet erbjuds yrkesgrupperna utbildning om barnkonventionen, och får praktisk metodhandledning och verktyg för att kunna omsätta kunskaperna i sina respektive verksamheter.


Det gör vi genom att påbörja en dialog med beslutsfattare där unga framför förslag på, och får respons på, hur ungas inflytande och medbestämmande kan stärkas. Sammanfattning : Vi vill förstärka och snabba på arbetet att stärka ungas plats i demokratin. Elza Dunkels forskningsblogg om barns och ungas nätkulturer, barns rättigheter ,. Här kommer en sammanfattning av debatten. Du får kunskap om barns och ungas rättigheter och möjligheter till delaktighet – i samhälle, i demokratiska processer och inom kultur – samt hur vi kan förstå barn och unga som skapande individer. Du får lära dig hur barn och unga förhåller sig till konstnärliga uttrycksformer, lek, medier och konsumtion.


I syfte att stärka barns och ungas möjligheter att få sina rättigheter tillgodosedda i rättsprocessen i ärenden enligt LVU föreslår utredningen att det ska finnas möjlighet till offentligt biträde i mål om begränsning av umgänge och hemlighållande av barnets vistelseort. Kursen utgår från teoretiska perspektiv som betraktar ålder som organiserande princip och maktrelation. I en annan kurs som heter Didaktik - att förena barns och ungas världar och samhällsuppdraget (hp) blev jag intresserad av utvecklingspedagogik och vilken roll pedagogen har i barns utveckling. Genom min studie har jag haft möjlighet att fördjupa mig i dessa ämnen.


Minoritets- och urfolksorganisationer behöver i högre grad beakta barns och ungas behov i de egna strukturerna och finna former för sin organisation och verksamhet som gynnar identitetsutveckling och språklig revitalisering. Trygga och goda uppväxtvillkor är också avgörande för barns och ungas möjligheter att tillgodogöra sig en utbildning som lägger grunden för framtida självförsörjning som vuxen. Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU Del A. Slutbetänkande av Utredningen om tvångsvård för.


Kunskapsstödet ger information om barnkonventionen, hur man kan förverkliga den och göra den till ett praktiskt och användbart redskap i arbetet med barns rättigheter inom vården. Arbetet med barns och ungdomars rättigheter har organiserats inom kommunens ordinarie verksamheter och inte i projektform. Genom att utveckla det som redan finns istället för att skapa nya arenor, dokument eller forum bedöms detta ha tagit längre ti men varit framgångsrikt. Vad innehåller rätten till utbildning ? Utbildning som rättighet Vem äger rätten till utbildning ? Barn och ungas livsvillkor påverkas i mångt och mycket av beslut som fattas i kommunen.


Skola, friti samhällsplanering och social omsorg är några av de verksamheter som har stor inverkan på barns och ungas vardag. Dels från konventionens andemening att barn är medborgare med lika rätt som vuxna att bli respekterade för sina åsikter, dels ur särskilda artiklar som stadgar rätten till delaktighet i alla beslut som rör barn personligen och barns rätt att inte bli diskriminerade. Projektet om barnkonsekvensanalyser avslutas och går in i ordinarie verksamhet. I botten av Human Development Index ligger ett varmt och växande Etiopien.


Samhällsvården av barn och unga behöver stärkas och kvalitetssäkras när det gäller deras hälsa. Det innebär sannolikt ytterligare lagändringar för att tillgodose dessa barns och ungas rättigheter och behov av hälso- och s jukvårds- samt tandvårdsinsatser. Slutsatsen av studien var att det hälsofrämjande begreppet sällan eller aldrig nämndes i de kommunala dokumenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg