måndag 23 april 2018

Särkullbarns arvsrätt och arvsavstående

Särkullbarnet får då, precis som vid ett arvsavstående , vänta med att utfå sitt arv till den efterlevande makens bortgång. Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Regler om arv och särkullbarn finns i Ärvdabalken (ÄB). Jag tolkar din fråga om att du vill veta om dina särkullbarn har rätt att få ut sitt arv omedelbart om du skulle gå bort och om de kan välja att göra ett arvsavstående till förmån för din make. Detta skiljer sig mot att avsäga sig sin rätt till arv på det sättet att arvet då går till dina arvingar istället för dig själv.


En av skillnaderna mellan arvsavsägelse och arvsavstående är också att en arvsavsägelse måste göras medan arvlåtaren fortfarande lever medan en arvsavståelse kan göras även efter att personen har. Särkullbarn kan genom arvsavstående avstå sin arvsrätt till förmån till efterlevande make. Om särkullbarnet gör ett sådant arvsavstående till förmån för den efterlevande maken kommer särkullbarnet att få sin arvsrätt uppskjuten tills den efterlevande makens död. Särkullbarn är barn från tidigare förhållanden, det vill säga barn du har tillsammans med någon annan än din partner.


När det gäller särkullbarn finns det vissa särskilda regler. Till skillnad från gemensamma barn har särkullbarn alltid rätt att få ut minst sin laglott direkt då föräldern gått bort. Dock uppställer lagen ett undantag när det gäller särkullbarn.


Särkullbarnen har som utgångspunkt en lagstadgad rätt att få ut sin arvslott direkt efter förälderns död (kap § ÄB). Till följd av den avskaffade arvs- och gåvoskatten existerar inte längre ett av de vanligaste skälen till arvsavstående , nämligen att få lägre arvsskatt. Men fortfarande kan det finnas andra skäl. Ett arvsavstående innebär att det som avståtts övergår till de personer som närmast efter den som avstår skulle ärva den avlidna.


Vid ett sådant fall kallas den halvsyster som du har för särkullbarn , eftersom hon inte är barn till den mor som din far vid dödstillfället var gift med. Vid din fars bortgång hade din mor, som hans maka, rätt till att först ärva honom. Detta kallas för makas arvsrätt och går som huvudregel före barns arvsrätt , kap. Särkullbarns omedelbara arvsrätt Rättvist mot efterlevande make och gemensamma bröstarvingar?


Med nya familjekonstellationer och särkullbarn förändras arvsordningen om en förälder dör. I värsta fall kan det uppstå problem för de efterlevande. Men det finns sätt att skydda sina närmaste. Monika Selvin, jurist på Private Banking, reder ut begreppen.


Särkullbarn har samma arvsrätt som ett gemensamt barn, men med en viktig skillnad. De har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om styvföräldern fortfarande lever. Om styvföräldern då inte har råd att lösa ut särkullbarnet innebär det stora ekonomiska bekymmer och kan tvinga den efterlevande styvföräldern att sälja hemmet.


Din fråga gäller särkullbarns rätt till arv efter ett arvsavstående , regler kring detta hittar du i ärvdabalken. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller. Allmänt om särkullbarn och orubbat bo Eftersom du och dina syskon inte är gemensamma barn, utan endast barn till er pappa kallas ni särkullbarn.


Om den som avlidit har barn utanför äktenskapet, vilka kallas särkullbarn , så har dessa barn rätt att få ut sin del av arvet omedelbart. Sambor har ingen arvsrätt och får därför endast ärva om det finns ett testamente. Trots avsaknad av reglering sker benefika överlåtelser regelmässigt och accepteras i rättspraxis och doktrin.


Sker överlåtelsen före det att arvskiftet genomförts har överlåtelsen i rättspraxis oftast bedömts som ett arvsavstående. Förutsättningen för ett arvsavstående är att även mottagaren har arvsrätt efter arvlåtaren. Om det finns ett särkullbarn efter den avlidne och om testamentet till förmån för den efterlevande maken kränker särkullbarnets laglott, har ett sådant barn naturligtvis rätt att genast få ut laglotten (vilket är hälften av arvslotten), eftersom makens arvsrätt generellt får vika för särkullbarns arvsrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg