måndag 30 april 2018

Citat från vikingatiden

Tretton odödliga citat ”Krigets första offer är sanningen”. Historien är full av fantastiska citat , som som brukats och missbrukats, vänts och vridits på och satts in i sammanhang, där de passat till en aktuell situation och med få, exakta ord beskrivit en hel tidsanda. Långhus från vikingatiden ska visas i Reykjavík Det vikingatida långhus som grävts fram vid Lækjargata i Reykjavík blir en ny utställning. Fyndet gjordes vid utgrävningar inför ett hotellbygge.


Citat på engelska: Engelska som språk är rätt utbrett, och därför finns där också en del fler citat på engelska än på svenska.

Det är naturligtvis möjligt att få varje citat översatt från engelska till svenska, men om du önskar att höra originalcitatet, lyssna på det språk som passar bäst. Lite berättelser från vikingatiden. Materialet kommer från en serie som heter Sveriges Historia - en storsatsning av TV4.


ENGLISH This is a historical clip about the Middle Ages in Sweden (The Age of Vikings). Till skillnad från eddorna handlar de isländska sagorna om vanliga människor, hur de första vikingafamiljerna på Island hade det och hur det gick till när Island koloniserades av nordbor från 800-talet och framåt. Det är inget som de som forskar om det här känner till i alla fall.


Lagen är till för att hålla vattenlederna öppna för båttrafik, vilket kan följas långt fram i historien.

Medan andra kommer från filmer, serier eller texter kan man ta ett utmärkt exempel från den tecknade filmen Nalle Puh: “Små hjärtan kan också känna stora saker. Nasse Kända citat är de vi kan minnas, de som används om och om igen bara för deras tunga och sanna budskap. Det brukade finnas en sida som sammanfattade fynden av någon kallad Halvgrimr, men den är nere.


Vikingatiden handlar inte bara om slavhandel och plundringståg. Här möter vi övergången från asatro till kristendom, från muntlig kultur till skriftlig, med skrivna lagar och boklig bildning, och till ett samhällssystem mer eller mindre kopierat på det feodala Europa. Nordisk Mytologi syftar till en samling myter, sagor och dikter från den förkristna tiden i Norden.


Det är en förenkling att dra en rak linje av kontinuitet från vikingatiden fram till i dag ifråga om identitet, kultur, människogrupper eller ”svenskhet”. Någon sådan kontinuitet finns inte. För tusen år sedan fanns inte landet Sverige och därmed heller inte svenskar i betydelser som liknar vad dessa begrepp senare kommit att stå. Ett “sensationellt” fyn säger Lena Holmquist, docent.


Barn under vikingatiden. Bara hälften av dem nådde tioårsåldern och deras stora fiender var sjukdomar och skador. Så är det i samhällen som saknar modern sjukvård. Jag kan dock se att många människor hur som helst söker efter frasen ”svenska ordspråk”.


Jag har därför utarbetat kategorin speciellt till de som måste söka efter den. Här finner du både ordspråk från utlandet som är översatta till svenska och gjorda för svenska som härstammar från landet.

Här är ett exempel på hur en romersk flodbåt (ursäkta tidigare begrepp jag använde). Denna rekonstruktion visar något som användes i Schweitz, men skiljer sig inte nämnvärt i storlek (läng bred djupgående, rigg) från vad man rekonstruerat i varje fall från Rehns avrinningsområde. Formspråket från vikingatiden , eller rättare sagt perioden från tidig medeltid har länge fascinerat sentida betraktare. Våra forntida smycken hämtar sin form från fornnordiska, keltiska och ibland skytiska artefakter.


Vissa av våra smycken är exakta kopior med provini ens, andra har inspirerats av bilder eller skulpturer. Nya rön om vikingarna. Vikingar Vikingarnas jul var en hyllning till gudarna. Att Stöð var befolkat under vikingatiden råder det dock inget tvivel om. De tidigaste uppgifterna säger att Þórhaddur den gamle seglade från Trondheim över havet och gick i land i Stöðvarfjörður.


Ombord skeppet ska han ha haft sin familj och såväl jord som högsätesstolparna från gården i Norge. Förutom normalrunorna finns under vikingatiden även bland annat kortkvistrunor. Före vikingatiden finns en futhark med runor ( från 200-talet). De isländska runorna är av sådan medeltida typ.


Denna sida finns även i en engelsk version. Här följer en samling citat av filosofer, från både äldre och nyare tänkare. När ibid används betyder det att samma gäller som för ovanstående citat. Spridda filosofiska citat Människan är alltings mått.


Spännande fakta om vikingarnas historia till vardags och vid fest. Vad trodde man på och hur stred man?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg