måndag 9 april 2018

Jämställdhet irak

Konflikten i regionen har dragit in Irak i nya oroligheter, men kvinnorna som Kvinna till Kvinna stödjer har en fantastisk förmåga att hitta nya vägar, nya allianser och nya ingångar i sin kamp för fred och jämställdhet. Alla partier i Irak , även de islamiska, har kvinnor som varit ute och valtalat. Kvoteringen i konstitutionen gör att minst var fjärde ledamot ska vara kvinna. Men det finns kvinnliga politiker som hoppas bli invalda efter dagens val även utan kvotering.


Jämställdhet irak

Det var yrkesmässigt en självklarhet att åka, en annan sak privat. Främst såg jag uppdraget som en möjlighet att åstadkomma något betydelsefullt, men även som ett utmärkt tillfälle att pröva mina kunskaper och erfarenheter om organisationsutveckling och jämställdhet i ett helt annat sammanhang än de jag är van vid på hemmaplan. Jämställdhet innebär att tjejer och killar har samma möjligheter och rättigheter.


Det kan vara olagligt att behandla någon sämre på grund av personens kön. Samhället är ännu inte jämställt, men det finns lagar och planer för hur det ska bli det. Att lösa dessa spänningar är den nya regeringens svåraste uppgift. Regeringen domineras av Iraks största folkgrupp, de shiamuslimska araberna, men de flesta andra grupper är också representerade. Könsroller inom islam definieras av såväl islamiska skrifter som historien och kulturen i den muslimska världen.


Den traditionella islamiska lagen, sharia. I februari i år presenterades ett nytt lagförslag i Irak , den så kallade Jafaarilagen, som legaliserar tvångsäktenskap av barn. Om lagen träder i kraft kommer den att få förödande konsekvenser för flickor och kvinnor i Irak.


Det svenska bidraget i Irak utgörs av en styrka om cirka personer med uppgift att utbilda det irakiska försvaret i syfte att bidra till dess förmåga att stå emot den militanta islamistgruppen IS framryckning. Styrkan ska, om behov uppstår, kunna förstärkas tillfälligt av en styrka bestående av högst 1personer. Krig leder alltid till försämring av kvinnors rättigheter. Amna, van vid när hon bodde i sitt hemlan Irak , där många känner till att jämställdhet är en livligt omdiskuterad fråga.


Kvinnors rättigheter i Irak har försvunnit de senaste åren. Under vår studietid har kurslitteraturen innehållit böcker som handlar om genus. Både i klassen och i basgruppen hade vi brinnande diskussioner kring könsroller och jämställdhet. Iraks stabilitet påverkas negativt av den allmänna turbulensen i regionen, inte minst i grannlandet Syrien, framhålls det i propositionen. Särskilt när det kommer till jämställdhetsintegrering är vi förebilder med många andra länder som intresserar sig för våra lösningar.


Jag blev i min roll som jämställdhetsexpert inbjuden att tala i världens mest jämställda land på ämnet jämställdhetsintegrering. I länder som Irak och Syrien är klan traditionellt sett den mest betydande och kraftfulla sociala institutionen. Sverige är duktigt på jämställdhet. Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikesfrågor, kritiserade i somras föredömligt barnäktenskap i Yemen. Det är angeläget att EU med kraft markerar även mot Irak.


Jämställdhet irak

Det finns forskning som stödjer båda teserna. Förknippat med frågan är också debatten om jämställdhet , eftersom en biologisk utgångspunkt ofta historiskt sett har använts för att begränsa främst kvinnors frihet och mäns trygghet. En stor del av stödet går till att bygga upp infrastruktur inom vatten och sanitet som raserats av krigen, och till att skapa möjligheter till försörjning för människor. Syftet med ett svenskt utvecklingssamarbete med Irak är att bidra till freds- och statsbyggande i landet. Biståndsmyndigheten Sida och Folke Bernadotteakademin (FBA) kommer att vara utförare av strategin.


Strategin ska bidra till ett fredligt samhälle samt respekt för mänskliga rättigheter och jämställdhet. Organisationer i Irak vittnar om att övergreppen mot kvinnor ökar som en följd av det upptrappade våldet inför valet och kriget i grannlandet Syrien. Ministerrådet har dessutom lagt fram ett lagförslag som förbjuder kvinnor att skilja sig och tillåter barnäktenskap. Enligt förslaget ska flickor så unga som nio år kunna giftas bort.


Uppförsbacke för jämställdhet. Martinez Bergström säger att det förstås är ”en komplikation” att man i dag inte längre har en lokalnärvaro på samma sätt som tidigare. Ulla Hoffmann har ställt tre frågor till mig, vilka jag väljer att besvara i ett sammanhang.


Artikel i tidningen Populär Historia där du kan läsa om arkeologiska utgrävningar i Irak. Lämningarna är så talrika att arkeologer troligen aldrig kommer att kunna ta hand om dem alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg