måndag 18 mars 2019

Hbtq historia

Det här materialet handlar om dina och mina rättigheter, och våra möjligheter att vara de vi vill vara. Historien är fylld av människor som stått upp mot normer och lagar som begränsat. Här möter du några av de personer som kämpat för respekt och alla människors lika värde och rättigheter.


De formella rättigheterna för hbtq -personer har genom olika reformer stärkts i Sverige. Detta har skett genom lagändringar, som införande av diskrimineringsförbu stärkta rättigheter inom familjerätten och insatser mot hatbrott.

RFSL startar queerig podd med både hbtq-historia och humorinslag! RFSL har startat podden Q-studio med stenhårt fokus på hbtq. Lär dig allt om hbtq -personers historia och kultur men också raggning och humor!


HBTQ - en förkortning för Homosexuella, Bisexuella, Transpersoner och Queer. LGBTI - heter det på engelska och står för Lesbian, Gay men, Bisexual, Transgender och Intersex. Poeten och lärarinnan Sapfo (Sappho), som levde på ön Lesbos runt 5f Kr, skrev om kärlek mellan kvinnor.


Hbt:s historia år för år Rörelsen för hbt-personers (homo- bi och transsexuella) rättigheter har hittills främst varit en väster­ländsk före­teelse som länge ­dominerades av homosexuella män.

Rörelsen utgörs av personer och organisationer som verkar för den här gruppen människor. Svenska kyrkan har, liksom många andra kyrkor, en historia av att ha diskriminerat hbtq -personer. Den måste vi göra upp med. Vår tro lär oss att inte döma eller särbehandla människor utifrån sexuell läggning eller könsidentitet. Istället måste vi mötas med respekt, och lyssna till varandras erfarenheter av liv och kärlek.


Hbtq -personer, och våra föregångare innan de begreppen fanns, osynliggörs ofta i skolböcker och kurslitteratur, i medier, på museer och i det offentliga rummet. Det vill jag vara med och ändra på! Därför arbetar jag med en bok om Uppsalas historia ur ett hbtq -perspektiv.


Hbtq -personer är och har alltid varit en del av vårt gemensamma samhälle men har än i dag på många håll svårt att leva öppet. Genom historien har många trots sina framgångar tvingats leva med sin kärlek eller könsidentitet dold för omvärlden. Viktiga årtal i USA:s hbtq-historia Sydsvenskan Källor: The Committee on Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender History, Ohio University LGBT Center, Grand Valley State University, PFLAG. Uppsatsens utgångspunkt ligger i fyra konkreta exempel på arkiv som arbetar med att inkludera hbtq -personers historia för att se hur de har gått till väga. Jag söker fortfarande fler intervjupersoner – hbtq -personer som bor eller har bott i Uppsala och kan berätta om tidigare decennier i staden.


Jag är även intresserad av gamla fotografier, affischer, flygblad och andra föremål som säger något om Uppsalas hbtq-historia. Outhouse, Dublins HBTQ -center, sökte efter en utvecklingssamordnare som jag sökte och fick.

Jag började då jobba mer aktivt med HBTQ -frågor i en miljö som var väldigt konservativ, men det där fanns utrymme för förändring och förbättring. Ser du paralleller mellan den konservativa miljön och Försvarsmakten? Hur kan man arbeta inkluderande med ett hbtq -perspektiv?


Vad innebär det i praktiken? Se och lyssna till några föreläsningar från vår konferens inkluderande ledarskap i praktiken. Vår förhoppning är att materialet kan inspirera och ge kunskap för att arbeta på ett framgångsrikt sätt med ett hbtq -perspektiv.


Historia är alltid någon annans tolkning av det förflutna. Det innebär att historia alltid är bearbetad av någon som har tolkat det förflutna på sitt sätt med hjälp av egna erfarenheter eller andras nedtecknade skildringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg