torsdag 14 mars 2019

Parallellkoppla lampor

Enormt sortiment av lampor. Stort utbud av lampor. Handla lampor och mycket annat hos Cellbes. Välj och vraka bland våra snygga möbler och inredning.


Ett annat sätt att koppla samman glödlampor är att parallellkoppla dem. Då kan en eller flera glödlampor kan gå sönder utan att resten slutar lysa.

I följande exempel ska tre W-glödlampor kopplas till en V-spänningskälla. Det är vanligt att belysningselement i större lokaler är parallellkopplade. Om ett belysningselement går sönder fortsätter de övriga att lysa. För en parallellkoppling ligger hela spänningen över var och en av komponenterna medan strömmen fördelas mellan komponenterna i proportion till deras konduktans.


Här kommer alla tre lamporna , i de två exemplen, att lysa lika starkt. Däremot kommer batteriet i det högra fallet ta slut dubbelt så snabbt. Precis som med seriekopplingar kan man parallellkoppla både batterier, lampor och strömbrytare.


Om en lampa slocknar fortsätter den andra att lysa.

Elever i år har arbetat med ellära. Här visar de hur man parallellkopplar två lampor. Bilden visar två parallellkopplade lampor som är anslutna till ett batteri.


Samma spänning = batterispånningen ligger över varje lampa. Om lamporna är olika kommer olika ström att gå igenom lamporna. Summan av strömmarna är lika med den ström som lämnar batteriet. I bilden ovan till vänster visas tre parallellkopplade lampor.


Varje LED (a.k.a. lampa ) kommer att ha runt 4V över sig om vi antar att det passar med angivelsen (2W, 350mA) vilket ytterligare bekräftar att det är direktkopplade LED. Tänkte om det är skillnad på om man ska koppla lampor i tak respektive vägg? Varför bara blå och brun i lampsladden, och inte en jordad också? Jag ska inte blanda jordade delar med ojordade delar till en lampa - uppfattat! Två seriekopplade lampor.


Då man parallellkopplar två lampor , märker man att de lyser lika klart som en lampa ensam för sig. Batteriet ger då ut en ström, vars styrka är dubbelt så stor som med bara en lampa. Den totala resistansen hos ett antal parallellkopplade motstånd kan beräknas med formeln på bilden.


Spänningen över dem är lika, och strömmen genom dem beror på hur stor del av den totala resistansen de utgör, liten resistans medför högre ström. Parallellkopplade lampor motverkar strömmen mindre än en enda lampa , dvs.

Strömmen genom de olika motstånden kan beräknas med Ohms lag. For the Love of Physics - Walter Lewin - May Duration: 1:01:26. Lectures by Walter Lewin. Nu har du istället krets med lampa , och en annan med parallellkopplade lampor. Eftersom strömmen får dubbelt så många vägar att gå kommer resistansen att halveras i den parallellkopplade kretsen.


Belysning Lampa , Led Ljus, Lampa Utomhus, Bastubelysning, Bygga garage. Om batteriet är en ideal spänningskälla så kan du parallellkoppla hur många identiska lampor som helst, och alla kommer att lysa lika starkt som en enskild lampa i en krets med bara batteriet och en lampa. I verkligheten har spänningskällan en inre resistans, så polspänningen minskar när en högre ström tas ut ur batteriet.


Seriekoppling av tre batterier: Batteriernas spänning adderas. Mina elever gjorde en koppling med två parallellkopplade lampor i serie med en lampa. Hanna R, Söndrumsskolan, Halmstad. Ett 24V system byggs upp genom att två 12V batterier seriekopplas. Pluspolen på batteri kopplas till minuspolen på batteri 2. Om varje batteri är på 100Ah har du nu ett system på 24V 100Ah.


Inkoppling av LED lampor på rätt sätt. Total EL i Malmö AB - Elektriker och el installatör i Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg