måndag 11 mars 2019

Meze röror

Här hittar du recept till en buffé med libanesiska, turkiska och grekiska läckerheter. Lammfärsspett, vinbladsdolmar, tabbouleh och goda röror som hummus och baba ganoush. Duka upp ett bord med röror , sallader och fat samt skålar med rätter.


Bröd som pitabröd eller annat vitt tunt bakat bröd serveras alltid till meze. Brödet används att dippa i röror och äta rätterna med. Först serveras några lättare kalla och varma rätter.

Laga många rätter och bjud dina vänner på en välsmakande fest - det här är en. Eftersom det dagligen lagas olika rätter har man i slutet av veckan en massa olika maträtter kvar – rätter som kallas för meze. Jag lagar meze när vänner eller släkt kommer på besök och när familjen ska ha fredagsmys.


Då har vi mat hela helgen. MEZE 165:- (Priset gäller en person.) Kockens urval av vegetariska rätter på en enda stor tallrik. Den här röran påminner lite om ajvar i smaken men är inte lika distinkt i smaken. Röran passar perfekt tillsammans med grillad eller ugnsbakad kyckling.


En jättegod dippsås och en självklarhet till buffébordet.

Att det tar mindre än minuter att få ihop gör ju inte saken sämre. Följ med på en smakresa från medelhavet till mellanöstern! Vi har samlat våra favoriträtter i åtta färdiga menyerfyllda med utvalda mezerätter. Libanesisk mat serveras ofta som små rätter, så kallade meze.


Aubergine, bladpersilja, citron och mynta är några vanliga smaker i den libanesiska matkulturen. Några libanesiska rätter är salladen taboulé, små piroger med olika fyllningar, och hummus. Här har vi våra recept med smaker från Libanon. Man äter inte grillat kött med pommes frites som vi gör, utan serverar det i stället med olika röror , bulgur, grönsaker, andra smårätter och så klart vitlöksyoghurt – det vill säga tzatziki. Själva mångfalden i smaker, färger och upplevelser – det är meze ! Härligt, så många godsaker du hade dukat upp!


Meze Lounge, Drottninggatan Eskilstuna. Hos oss är köket hjärtat av restaurangen och inrymmer många viktiga aktörer. Maträtterna är inga hastverk utan tillagas med mycket omsorg, kärlek och glädje. Cypriotisk Mix Meze med halloumi, röror och lite mer.


Fler goda grekiska röror Röra på favabönor. En meze som har sitt ursprung på Santorini där favabönan växer. Fava, som är som ett mellanting av linser och kikärtor, skalas och mixas till en slät röra.


En härlig blandning av sallader, röror , köttspett, inlagda grönsaker och sötsaker som ofta trängs tillsammans.

Varje rätt med sin egen smak och särprägel. Ofta kryddiga men inte heta. Här finns inga regler, inga måsten. På hennes buffé fanns det alltid kalkon, kebbe, tabouli, små röror , orientaliskt ris, vinbladsdolmar köttfärsspett och sambosek. I detta inlägg har jag samlat många libanesiska favoriträtter inspirerat från min mamma.


Meze är både en matkultur och ett sätt att umgås. Du hittar allt från huvudrätter, smårätter, röror till sallader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg