måndag 11 mars 2019

Jämställdhet mellan män och kvinnor i ryssland

Jämställdhet mellan män och kvinnor i ryssland

PIаn vаn zаkеnmаn hееft еnоrmе imрасt ор jоuw inkоmstеn! Vеrdiеn еIkе dаg gеId! Probeer het vandaag nog! Jämställdhet mellan kvinnor och män.


I den svenska historien har det funnits lika många kvinnor som män. Men varför finns det så få kvinnor i historieböckerna? I författningen föreskrivs att män och kvinnor är jämställda. Det finns signaler om att unga människor åtminstone i storstäder börjar vilja leva jämställt, till exempel vill somliga män vara föräldralediga. Relevanta är också de allmänna demokratiska målen i läroplanen.


Ulla-Britt Strömberg har granskat manuskriptet. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. Ordet jämställdhet används i Sverige när det gäller förhållandet mellan kvinnor och män. I Ryssland är jämställdheten inte ens ett ideal.


Jämställdhet mellan män och kvinnor i ryssland

Andelen högutbildade kvinnor i Ryssland är stor. Dessutom handlar inte jämställdhet bara om antalet män och kvinnor , utan även om hur de porträtteras. Vi anser inte att det är jämställt ifall män får uttala sig mest om “hårdare” ämnen och kvinnor mest om “mjukare” ämnen. UN Women är ett FN-organ som arbetar globalt för jämställdhet och för kvinnor och flickors rättigheter.


UN Womens mål är bland annat att kvinnor ska delta i och gynnas av politiken i lika hög utsträckning som män , att kvinnor ska ha ekonomisk egenmakt och att de ska kunna leva sina liv fria från våld. Kvinnor och mäns lika makt över sina liv spelar en viktig roll i svenskt samhälle och politik. I rege­ringsförklaringen för den sittande rege­ringen sägs bland annat att ”hämmande könsroller och strukturer ska bekämpas.


Jämställdhet mellan män och kvinnor i ryssland

Med förväntningar och krav på könen, en tydlig löneklyfta och ett land ordnat efter patriarkala strukturer kan vi inte nöja oss. För att bli ett land där alla har samma förutsättningar i livet, oavsett kön, behövs mycket förbättras. Därmed kan vi inte säga att det är jämställt mellan kvinnor och män i Sverige.


Det kan vara olagligt att behandla någon sämre på grund av personens kön. Samhället är ännu inte jämställt, men det finns lagar och planer för hur det ska bli det. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fre säkerhet och hållbar utveckling.


Foto: Amanda Falkman Att arbeta för ökad jämställdhet är att verka för att alla människor ska kunna forma sina liv som individer, utan att föreställningar om kön begränsar oss. Det gäller lön, karriär, utveckling, arbetsmiljö m m. Att flickor ska vara söta, kvinnor vackra och mammor viktigare än pappor för barnet är en självklarhet på samma sätt som det är självklart att man äter frukost varje morgon. TEK: Lönegapet mellan manliga och kvinnliga ingenjörer går inte att förklara. Kvinnor tjänar procent av männens lön när de fyllt 35. Inom den tekniska branschen finns ett lönegap mellan män och kvinnor på fem procent.


Den typiska ryska väljaren är en medelålders kvinna , och med drygt år längre förväntad livslängd finns det fler kvinnor än män. Men utöver röstandet är kvinnors politiska deltagande lågt. I dagens regering är tre av ministrar kvinnor och av de 4platserna i underhuset innehar kvinnor procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg