onsdag 7 augusti 2019

Kvinnor i irak

Kvinnor i irak

Men efter diktaturens fall har kvinnans ställning försämrats. Många som aldrig tidigare burit slöja känner sig nu tvingade att göra det. Bilden är från en gata i Bagdad. Konflikten i regionen har dragit in Irak i nya oroligheter, men kvinnorna som Kvinna till Kvinna stödjer har en fantastisk förmåga att hitta nya vägar, nya allianser och nya ingångar i sin kamp för fred och jämställdhet. Sex utanför äktenskapet är förbjudet i Irak.


Men det finns gott om religiösa ledare som ställer upp som förmedlare för män som vill skaffa sig en tillfällig fru i några timmar. Med hjälp av dold kamera avslöjar BBC:s Nawal al-Maghafi en sexhandel där mycket unga barn och utsatta kvinnor erbjuds i korta njutningsäktenskap. Samtliga kvinnor hade tvingats kvar i Irak efter familjeresor.


Några hade gifts bort, ofta med män de inte känt, andra hölls hållits instängda. Gemensamt är att de tvingats kvar mot sin vilja. När de unga kvinnorna nått en särskild ålder tas de tillbaka till Irak av sina föräldrar som tvingar in dem i äktenskap eller låser in.


Svensk kvinna i fängelse i Irak. Sen dess har den svenska kvinnan , som konverterat till islam, suttit i ett kvinnofängelse i Bagdad. Men nu ska hon inför rätta på nytt – för samma anklagelser – och riskerar att dömas till ett långt fängelsestraff eller dödsstraff, skriver SVT.


I Kurdistan kan man inte, som ensam kvinna , röra sig fritt ute i samhället. När kvinnan bodde i Sverige beviljades hon bostadsbidrag, barnpenning, barnbidrag och flerbarnstillägg för sina fem barn. Men den informationen delgav hon inte svenska myndigheter – och fram till för ett år sedan fortsatte bidragen att betalas ut. Irak skakas av flera dödsfall på unga kvinnor.


Kvinnor i irak

I torsdags förra veckan sköts 22-åriga Instagram-modellen Tara Fares till döds i sin bil i Bagdad. Hon hade skapat debatt i det mestadels konservativa landet för sin klädstil och att hon talade öppet om sin tidigare våldsamma relation. I februari i år presenterades ett nytt lagförslag i Irak , den så kallade Jafaarilagen, som legaliserar tvångsäktenskap av barn.


Om lagen träder i kraft kommer den att få förödande konsekvenser för flickor och kvinnor i Irak. Irak utsattes för omfattande flygbombningar som förstörde landets infrastruktur. Koalitionen gick inte vidare in i Irak efter att den besuttit Kuwait, så Saddam Hussein satt kvar vid makten trots förlusten i Kuwaitkriget. Därefter var Irak isolerat och utsatt för hårda internationella sanktioner. Familjerna till misstänkta IS-medlemmar förnedras i fängelseliknande läger i Irak , avslöjar Amnesty.


Varje natt säger jag till mig själv: det är nu jag ska dö, säger Dana, 2 i Amnestys rapport. Irak har länge präglats av konflikt och står idag inför en återhämtningsprocess efter att stora delar av landet varit ockuperat av terroristorganisationen Islamiska Staten. Katarina Carlberg från Kvinna till Kvinna berättar om den aktuella situationen för kvinnor i Irak.


Kvinnorna utsätts för systematiska våldtäkter. Myndigheter i Irak utreder om det finns någon koppling mellan fallen av de fyra unga kvinnor som dödats i Irak på kort tid. I veckan som gick dödades Tara Fares som bland annat var influencer och fotomodell. Den kurdiska sångerskan och människorättsaktivisten Dashni Morad säger att dödsfallen väckt starka känslor. Våld mot kvinnor är en prioriterad fråga för Kvinna till Kvinna och flera irakiska kvinnoorganisationer.


Fyra kvinnor har dödats i Spanien sedan lördagens demonstration i Madrid då tiotusentals människor marscherade för att protestera mot våldet som riktas mot kvinnor. På söndagen greps en man i staden Lliria misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin före detta fru och svärmor. Totalt har kvinnor dödats av sin partner eller ex-partner.


Situationen i Irak är ett tydligt exempel på hur våld mot kvinnor inte bara är en bieffekt av väpnade konflikter, utan en integrerad del av dem, skriver rapportförfattarna. Utvecklingen av kvinnors rättigheter i Irak är på många sätt nedslående – från att. Och Layla Saleh påpekar gång på gång att Irak inte bör styras efter religiösa principer utan utifrån människorätt – en grundprincip som också säkrar kvinnors rätt.


Irak är ett mansdominerat lan där kvinnans rättigheter och rörelsefrihet är starkt begränsade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg