måndag 12 augusti 2019

Kyrkoavgift

Kyrkoavgift

Din kyrkoavgift styrs av inkomst och var du bor. Den som är medlem i Svenska kyrkan den november betalar kyrkoavgift hela det följande året. Räkna ut din kyrkoavgift Största delen av din kyrkoavgift går till arbetet i din lokala församling. Genom att betala kyrkoavgiften är du bland annat med och stödjer öppna förskolor, gemenskapsträffar för äldre, arbete för människor i utsatta situationer och underhållet av våra kyrkobyggnader.


I andra samfund är medlemskap och givande via kyrkoavgiften åtskilda, bland annat Evangeliska Frikyrkan och Pingströrelsen i Sverige. Equmeniakyrkan är juridiskt ansvarig för registret över dem som gett sitt samtycke till kyrkoavgift. Med sekretess behandlas de inkomstuppgifter som samfundet behöver för att fördela kyrkoavgiften till församlingarna.


Den som återkallar sitt medgivande om kyrkoavgift kommer att få en skriftlig bekräftelse på detta från Equmeniakyrkan. Vänligen använd reglaget ovan för att få en uppskattad beräkning på vad du skulle kunna spara om du går ur Svenska kyrkan. Måste jag gå ur Svenska kyrkan för att ge kyrkoavgift till Pingst?


Nej, men du måste betala kyrkoavgift till Svenska kyrkan så länge du tillhör den. Vill du undvika att betala dubbla avgifter måste du gå ur Svenska kyrkan. Det ska göras skriftligt senast oktober, till din församling i Svenska kyrkan. Kyrkoavgiften är den avgift som du betalar om du är medlem i Svenska kyrkan.


Den största delen av kyrkoavgiften går till verksamheten för den lokala församlingen. Det innebär att pengarna går till verksamhet för barn och ungdomar, lokaler, präster, kyrkomusik med. Desto mer du tjänar, ju mer betalar du.


Hur mycket betalar jag i kyrkoavgift ? Du kan prova att mata in in inkomst nedan för att få en uppskattning på vad du betalar i kyrkoskatt. Gå ur Svenska kyrkan via sms eller via internet - låt oss sköta det formella med ditt utträde ur Svenska kyrkan allt som krävs av dig är en underskrift. Avslut av kyrkoavgift som görs före november gäller från påföljande år. Du kan behöva avsluta kyrkoavgiften om du flyttar från en EFK-församling till en församling i annat samfund om du istället vill ansluta dig till deras kyrkoavgift. Då fyller du i den här talongen!


Du kan betala kyrkoavgift både till Svenska kyrkan och till SAM, och till ännu fler samfund om du vill. Då dras en del av din inkomst till Svenska kyrkan (andelen varierar i olika församlingar) och till SAM. Vill du inte längre betala kyrkoavgift till Svenska kyrkan måste du däremot begära utträde.


Kyrkoavgift

Ett stort skäl för många att lämna kyrkan är ekonomiskt. Deklarationsbeskedet som kommer på våren avser förra årets inkomst. Det kommer alltså vara draget kyrkoavgift även om du gick ur kyrkan innan november året innan.


Tusentals kronor i skillnad på kyrkoavgift Priset för att vara medlem i Svenska kyrkan skiljer sig dramatiskt mellan olika församlingar. Beroende på var i landet man bor betalar man olika mycket i kyrkoavgift varje år, om man är medlem i Svenska kyrkan. I Visby stift på Gotland går exempelvis hela procent av den kommunalt beskattningsbara inkomsten till kyrkan. I genomsnitt betalar du cirka av din inkomst i kyrkoavgift.


Kyrkoavgift

Förutom kyrkoavgiften betalar du en begravningsavgift som i snitt ligger på cirka av din inkomst. Den som tillhör Svenska kyrkan skall betala lokal och regional kyrkoavgift. Församlingen beslutar om lokal kyrkoavgift.


Om församlingen ingår i en kyrklig samfällighet, får samfälligheten besluta om hela eller del av avgiften. Stiftet beslutar om regional kyrkoavgift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg