fredag 9 augusti 2019

Oasisboll

Oasisboll för levande blommor. Används till bollformade buketter och dekorationer. Lägg oasisen i vatten, gärna med snittnäring tillsatt, och låt den själv få sjunka ner under ytan.


Skapa sedan arrangemanget genom att sticka i nysnittade blommor, blad och ev andra dekorationer. Bollen läggs i blöt i rikligt med vatten och ska av egen vikt sjunka ner och vattenfyllas. Om den trycks ner i vatten eller spolas med vatten.

Jag tänkte ha rosor och kanske något grönt som hänger. Till blomsterarrangemang mm. Börja med att sticka en stadig ståltråd genom oasisbollen. Livet med trädgår uterum och växter. Sätt dig då i korgstolen.


Slut ögonen och dröm dig bort till sommaren och rosendoft. Det är inte alltid det enklaste att välja ut en brudbukett och det finns faktiskt en del saker som kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig. Lägg en oasisboll i blöt och klipp av topparna på mistelns kvist så att de är tillräckligt långa för att sticka in i bollen.

Fördela misteltopparna över bollen. När det börjar bli svårt att hålla i bollen och sticka fast mistlarna är det dags att göra en upphängning. Ta ett grönt sidenband och forma en ögla. Antingen skaffar du en färdig oasisboll för torra växter.


Eller så gör du som jag, tar en oasisbit som ska blötläggas, och skippar det där med att blötlägga (bollen blir väldigt tung). Dessa bollar höll väldigt länge utan extra vatten, när det är kallt och fuktigt ute så håller de sig fina ett bra tag. Den röda dekorationsbollen gör du själv genom att blöta en liten oasisboll – den ska vara genomdränkt och det tar några timmar. Mossbollen hade jag gjort av hårdknycklat tidningspapper stoppat i en plastpåse och snurrat fast mossa utanpå.


Bollen var hård så jag stack hål med en kniv där kvistarna skulle sitta. Man kan också sticka i en torr oasisboll. En fuktig oasisboll håller inte för upphängning men kvistarna vissnar inte så fort. Hönsnät Biltema på REA!


Bollen är gjord av bladen från växten lammöron och fästa med pärlnålar runt en oasisboll. Många olika sorters grönt till ger fina kontraster. Där finns myrten, murgröna, mörka blad från bladbegonia, plättar i luften, fläckampelfackla (vacker vindröd undersida) och hoya linearis (ser ut som tunna ärtskidor). Klä en oasisboll med tunn mossa.


Vira grön myrtentråd över mossan runt bollen.

Om du vill, dekorera med hortensiablommor. Plocka blommorna och lägg på mossbollen, vira med silvrig myrtentråd några varv över blomman, så att den sitter fast. Granris, enris och tallris skapar julstämning, det är fint att pynta med riset på allt från det dukade bordet till klapparna.


Glöm inte entrén som blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg