fredag 23 augusti 2019

Svalbard midnattssol

Jorden roterar runt en lutande axel, och under sommarmånaderna är Nordpolen vänd mot solen. Ovanför polcirkeln går solen inte ner på flera veckor. Upptäck denna spännande kontinent under en nästan magisk tid på året och ge dig ut på utflykt i vildmarken men bo bekvämt på nyrenoverat hotell.


Vid nordpolen går solen upp vid vårdagjämningen och ner vid höstdagjämningen. Den är uppe under sommarhalvåret och nere under vinterhalvåret.

I tabellerna nedan kan du se och utläsa solens vandring på himlen under både den ljusa tiden på året med midnattsol, men även se hur ljuset avtar i norr under den så kallade mörkertiden, då du kan uppleva polarnatt. Midnattssol och polarnatt Hurtigruten. Klippan kallas ofta felaktigt den nordligaste punkten på det europeiska fastlandet. I själva verket ligger den på en ö, och dessutom är det inte den nordligaste punkten på ön. Från Oslo når du huvudbyn Longyearbyen på bara tre timmar.


Naturfenomenet midnattssol kallas också polardag, eftersom det inträffar i de områden som ligger norr om den norra polcirkeln och söder om den södra polcirkeln. Boende: I Longyearbyen kostar det från cirka 7kronor för ett dubbelrum och uppåt, beroende på säsong. Under den mörka perioden kan du se vackert norrsken och mellan den april och augusti kan du uppleva midnattsol.

Svalbard ligger halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Vill du kombinera midnattssol med en av världens mest fantastiska vildmarker? Flyg till Longyearbyen och ta därefter en båttur ut i det vilda.


Upplev ett arktiskt äventyr med midnattssol , vidsträckta glaciärer och isbjörnar. Här finns mycket historia med övergivna gruvstäder och forskningsstationer som vår egen Adolf Erik Nordenskiöld grundade. PWT Travel gör nu sin 17:e resa till världens nordligaste skidlopp.


Du kan sola mitt i natten. Här ligger världens nordligaste stad. Följ med på en annorlunda, lärorik och personlig resa till det mycket vackra landskapet i norra Sverige och Norge som görs under den tid då solen aldrig går ner! Det är bara hundra mil till Nordpolen. I midnattssolens land blir nätterna med sitt trolska ljus en upplevelse som saknar motstycke.


En färd här uppe är som hämtad delvis ur en sagobok, delvis ur. Tillsammans med två erfarna guider genomkorsar vi öns inre under ett par dagar. Vi avslutar resan med ett antal tuffa och spektakulära toppturer i närheten av Longyearbyen. Men i december är det ständigt mörker, kyla och snö som präglar vardagen. Solen har inte siktats sedan i oktober och kommer inte att visa sig igen förrän i mitten av februari.


Det handlar bland annat om forskarjobb, midnattssol , isbjörnar och en till stora delar helt ny situation som även sätter familjelivet på prov.

Enkelhytter utan tillägg - resor längs norska kusten. Res längs den vackra norska kusten denna vintern utan att behöva betala singeltillägg om du vill ha din hytt för dig själv. Erbjudandet gäller utvalda datum på kustresorna Bergen-Kirkenes-Bergen och Kirkenes-Bergen.


En stor del av denna dag disponeras fritt. Två intensiva dagar planerade med spännande utflykter och mycket midnattssol. Det finns möjlighet att följa med på någon spännande utflykt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg