måndag 23 juli 2018

Borderline personlighetsstörning bemötande

Detta innebär att en person som har borderline har svårt att reglera sina känslor vilket kan ge snabba känslomässiga svängningar, såsom att gå från jätteglad till jätteledsen på en sekund. Ungefär 5- av normalbefolkningen har borderline , vilket gör personlighetsstörningen till en av våra vanligaste. En individ med borderline , emotionellt instabil personlighetsstörning som det även kallas, kännetecknas av impulsivitet, emotionell instabilitet och svårigheter att bedöma både sig själv och andra.


De lider ofta av oro, ångest och depression. Borderline , emotionellt instabil personlighetsstörning.

Forskningsläget när det gäller bemötande och behandling är sådant att den övervägande majoriteten av studier berör borderline -formen av personlighetssyndrom, kanske eftersom de största kliniska utmaningarna i sammanhanget ofta anses ligga just här. Personlighetsstörning är ett allvarligt tillstånd som bidrar till ett stort lidande för den drabbade personen. Emotionell instabil personlighetsstörning (EIPS) är den vanligaste diagnosen bland kvinnor i heldygnsvård och kan i samband med depression eller missbruk vara en bidragande orsak till suicid. Forskning avseende borderline personlighetssyndrom antyder optimism när det gäller långtidsutfall. Med kvalitetssäkrad behandling kan prognosen ytterligare förbättras.


Trots detta är den förväntade livslängden påtagligt förkortad hos såväl kvinnor som män med personlighetssyndrom. Typiska situationer i en relation där ena personen har borderline personlighetsstörning. Vi börjar med ett av de vanligaste problemen.

Det är lätt hänt att såra en partner med borderline personlighetsstörning. Detta får personen att må sämre och uppmuntrar symptomen att fortsätta. Emotionellt instabilt personlighetssyndrom, EIPS, eller borderline personlighetssyndrom som det också kallas, innebär att du hanterar starka känslor på ett sätt som kan bli skadligt för dig själv. Det finns behandlingar som kan hjälpa dig med EIPS. De snabba svängningarna mellan hygglig balans och katastrof, mellan idealisering och nedvärdering, eller vitt och svart sliter på relationerna och gör att andra människor lätt tröttnar på personer med IPS.


Test för diagnosering av borderline. Har du fler än fem påståenden som stämmer in på dig lider du av emotionellt instabil personlighetsstörning. En central tanke vid borderline “det känns i stunden som att jag hellre dör än blir lämnad” Läs mer om borderline i mina tidigare texter. Människor med borderline har nästan alltid en skräck snarare än rädsla när det handlar om relationer och att de kan bli lämnade.


Det kallas hellre för emotionell instabilitet. Och det är precis det som det är frågan oMan är känslomässigt instabil. En borderliner är en dramatisk person, som har mycket känslor och snabbt växlar mellan känslorna. Prognosen för borderline -formen har undersökts i ett stort antal studier. Hon har även skrivit en bok om personer med borderline och bemötandet av dem, och menar att frågorna som rör diagnosen kan vara svåra att greppa eftersom borderline och andra personlighetsstörningar är komplexa.


Det uppskattas att procent av patienter med diagnosen borderline återhämtar sig. Jouanita Törnström är en av dem. Idag är hon psykiatrisjuksköterska och egenföretagare.

Hon vill att andra personer med borderline ska veta att det finns hopp om en bättre tillvaro. Inga läkemedel har indikationen personlighetsstörning. Olika typer av terapi kan bli aktuella ex. Dialektisk beteendeterapi (DBT). Personer med antisocial personlighetsstörning har ofta psykopatiska drag.


Skillnaden mellan de båda begreppen ligger i att man vid konstruktionen av kriterierna för personlighetsstörningen betonade kriminellt och asocialt beteende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg