fredag 6 juli 2018

Mannavett betydelse

Mannavett betydelse

Hej, Jag saknar sunt förnuft då jag går ut bland människor, Vad ska jag göra? Kom ihåg att ingen vet att du. Bibeln, Ordspråksboken 16:Att vinna vishet är bättre än gul vinna insikt mer värt än silver. På främmande ort går det framför guld. Första delen innehåller praktiskt kloka levnadsregler, i vilka mo försiktighet och mannavett är de egenskaper som i främsta rummet prisas och åtskilliga betraktelser om umgänget med främmande människor meddelas.


Mannavett betydelse

Slutligen följer några strofer som syftar på myten om bortrövandet av skaldemjödet. Sådana sökningar kan vara till stor hjälp för att förstå hur ordet används och därmed vilken betydelse det har. Ordspråken är framför allt en eurasisk och afrikansk företeelse och återfinns tidigt i de äldsta skriftkulturerna, bland annat hos sumererna. De har varit särskilt populära bland främre-orientaliska folk.


Hávamál” vittnar om ordspråkens betydelse i fornnordisk tid. Säll är den, som åt sig vinner, lovord och lisa i nöden. Otryggt är allt, som man äga skall, buret i andras bröst. Att fundera över ett fenomens historiska betydelse innebär att ställa sig frågan om vad i det förflutna som är värt att berättas och vad vi ska ägna tid åt i historieundervisningen.


Vikingatiden har en mycket stark ställning som historisk period i såväl populärkulturen som i skolan, men också på museer. Allt är inte guld som glimmar. Bara för att något verkar bra vid första anblicken, är det inte nödvändigtvis det. Anfall är bästa försvar.


Arga katter får rivet skinn. Av barn och dårar får man höra sanningen. Av skadan blir man vis. Skriv ett ord för att visa vad det betyder. Nu kan vi även visa vad engelska ord har för innebörd.


Vi har över hundra femtio tusen ord på saker och ting som vi lätt och överskådligt förklarar dess betydelse. Lättast att hitta vad de betyder är att söka på valfritt ord och därefter visa vad det betyder. Slikt är den torftiges tillflykt. Som resande bör man abdikera sin tron och överge sitt ego och vara ödmjuk såväl som varsam inför vem och var man kommer, har man tur har man kommit till välvilligt folk och blir behandlad bra.


Men mannavett är inte något man får gratis. Det är något du och jag arbetat hårt under många år för att få. Först för att kunna påbörja läkarutbildningen, sedan för att klara av den, för att kunna få legitimationen och till slut för att bli kunnig inom den valda specialiteten. Man ska inte förringa de små ordens betydelse.


I vissa fall kan begreppet till och med vidgas till de små ordens tyranni. Det gamla beprövade sjukintyget bytte ett tag lite förvirrande namn till friskintyg där man skulle beskriva hur patienten var sjuk. Applicerat på nya AoH kan vi ju hoppas på att mycket mannavett innebär att tidningen kommer att tilltala en större läsekrets.


Bättre börda man bär ej på vägen än mycket mannavett. Vidare Sämre vägkost man ej släpar över fältet än övermått av öl. Tänk på vad orden betyder, prata och resonera om hur ni kan få fram ungefär samma betydelse på ett modernare språk. När ni översätter, behöver ni inte rimma.


Mannavett betydelse

Sammanfatta det ni kommer fram till i er analys i en powerpoint, delge er översättning och visa hur ni diskuterade och tänkte när ni översatte sidan. Att leva det är att älska och att älska det är att leva. Anförtro dig till en, inte till två.


Exempel p sdana svenska institutioner r Riksarkivet och Landsarkiven, stads- eller kommunarkiven och landstingsarkiven, men det finns ven fristende institutioner (privata och freningar) som Arbetarrrelsens arkiv och bibliotek, folkrrelsearkiv och nringslivsarkiv. Ett arkiv (i betydelsen 2) har i sin vrd arkiv (i betydelsen 1) som skapats av andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg