torsdag 12 juli 2018

Social relation

En social relation ses normalt som en koppling mellan två individer, som ett romantiskt eller intimt förhållande, eller ett förälder-barnförhållande. Individer kan också ha relationer med grupper av människor, till exempel relationen mellan en präst och hans församling, en farbror och en familj, eller en borgmästare och en stad. In social science, a social relation or social interaction is any relationship between two or more individuals. Social relation can refer to a multitude of social interactions, regulated by social norms, between two or more people, with each having a social position and performing a social role.


Den som får stöd och har goda relationer till chefer, kollegor och brukare mår ofta bättre – även om arbetet är fysiskt påfrestande och dåligt betalt. Högre tjänstemän med bra lön, rimlig arbetsbelastning och gott inflytande kan må dåligt om de sociala relationerna på arbetsplatsen inte är bra.

Socialpsykologin studerar det sätt vi relaterar till varandra. Studierna gäller bland annat fördomar, aggression och konflikt. Finns det ingen god social relation eller ingen god kommunikation mellan lärare och elev kan eleven aldrig få möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar då läraren inte vet vilken nivå eleven befinner sig på. Varför och när sårar vi och skadar vi varandra?


Sociala relationer har alltid intresserat mig. Intresset grundar sig i att sociala relationerär så centralt för människor, något man måste ha för att överleva. Vad handlar avhandlingen om? Sambandet mellan sociala relationer och hälsa.


Människor har relationer i en mängdolika sammanhang och med olika typer av personer.

Social förmåga innebär till exempel förståelsen av sociala normer som hänsyn och rättvisa, samarbetsförmåga, förmågan att förstå andra människors perspektiv och behov. Det handlar också om att ha en egen initiativförmåga och att kunna vara flexibel i samvaron med andra människor. För att kunna öka kunskapen om hur sociala relationer är relaterade till hälsa måste sociala relationer i olika sammanhang beaktas. Detta angreppssätt har gjort det möjligt att identifiera mönster i sambandet mellan sociala relationer och hälsa som annars skulle ha förblivit dolda, säger Daniel Bergh.


Socialt välbefinnande förbättrar hälsan och personer som har bra relationer lever även längre än andra, enligt flera studier. Individual social relationships are composed of an immense number of social , physical, and verbal interactions that create a climate for the exchange of feelings and ideas. Social relations is a blanket term for interactions between two or more people, groups, or organizations.


Define social relation. English dictionary definition of social relation. De allra flesta äldre är aktiva och har ett socialt umgänge. Bristande sociala relationer kan således inte betraktas som ett omfattande problem, men är givetvis ett stort problem för den som drabbas. Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem.


Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin. Etnicitet är en aspekt av en social relation. En sida av myntet där myntet är relationen mellan folkgrupper eller individer.


En relation för vad vi anser vara ”oss”, samt vad som inte är det. Hur en person betraktar ”oss” är helt individuellt och ingenting som går att värdera eller betrakta objektivt.

Liknande skillnader finns även mellan sociala klasser. Eftersom sociala relationer har betydelse för vår hälsa så förklarar sådana skillnader även hälsoojämlikheter mellan olika grupper i samhället, menar Mikael Rostila. Sverige ligger enligt avhandlingen i topp i Europa när det gäller tillit till andra människor i samhället. Så förstör sociala medier ditt förhållande. Vi spenderar mer tid med telefoner och surfplattor än med vår partner.


Såklart får det konsekvenser i förhållandet. Här får du veta hur din relation påverkas samt vad du kan tänka på om du vill få förhållandet att överleva. Friheten från dessa band ger för individen ett ökat handlingsutrymme att agera i enlighet med sina intressen, men som strider mot de etablerade samhällsnormerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg