måndag 15 februari 2016

Dyslexi ärftligt

Det finns en ärftlig komponent i dyslexi. Kom dock ihåg att man inte ärver själva dyslexin, utan genetiska förutsättningar för att lära sig läsa och skriva. Det är dock viktigt att understryka att även om dyslexi är ärftligt , så är det en genetisk disposition för dyslexi man ärver – inte själva svårigheterna.


Därför bidrar miljöfaktorer i hög grad till att bestämma i vilken utsträckning dessa dispositioner ska ge utslag i manifesterad dyslexi. Ett sätt att se det på är hur barnet har ålat. Om den ålar med höger ben och vänster arm respektive vänster ben och vänster arm samtidigt så är det mindre risk än om barnet ålar med höger höger och vänster vänster.


Om du förstår vad jag menar. En dyslektisk person är inte mindre intelligent. Den som har dyslexi blir inte helt av med sina besvär. Det är många gånger ärftligt och kan upptäckas i tidig ålder.


Dyslexi ärftligt

Du som har dyslexi eller har ett barn som har svårt att lära sig att läsa och stava behöver få hjälp av en specialpedagog. Med rätt stöd och hjälp kan många som har dyslexi klara sig bra i livet. Det kan vara ärftligt , men är inte alltid det. Går det att bota eller träna bort dyslexi ? Vilka träningsmetoder har vetenskapligt stöd?


Hjälper massage mot dyslexi ? Dyslexi medför att personen har svårt att läsa. Kan man lära sig främmande språk även om man har dyslexi ? Det är inte helt klarlagt vad som är orsakerna till dyslexi , men man vet att det är ärftligt samt att det är vanligare hos pojkar än flickor. Varje skola har skyldighet att sätta upp ett åtgärdsprogram för de elever som behöver ett särskilt stöd. Oftast upptäcks dyslexi i förskola eller tidig skolålder.


Dyslexi ärftligt

Om man har dyslexi har vissa funktioner i hjärnan som styr språket inte utvecklats som de ska men det har inte med intelligens att göra. Dyslexin kan yttra sig olika från person till person. Man räknar med att upp till procent av befolkningen har dyslexi.


Tecken på dyslexi är att du kastar om bokstäver, lägger till, drar ifrån eller byter ut ljud vid läsning. Fortfarande krävs mycket forskning innan det finns ett säkert svar på vad dyskalkyli är och vad det beror på. Mycket kan orsaka räknesvårigheter Många saker kan sätta käppar i hjulet när vi ska räkna. Följande texter bidrar med bakgrund och exempel: Vad säger forskningen om dyslexi ? Man kan inte bli av helt med sina besvär.


Dyslexi ärftligt

Cirka procent av befolkningen anses ha detta funktionshinder. Kortfattat kan man säga att alla som har dyslexi har läs- och skrivsvårigheter, men alla som har läs- och skrivsvårigheter har inte dyslexi ! Vid dyslexi har man språkliga svårigheter, t ex att minnas verbalt, men man kan vara framstående i matematik även om man har en del svårig-heter med lästal, minnas tabeller, klockan med mera. Ofta kan dyslexi och dyskalkyli särskiljas, men ibland går de hand i han vilket då innebär ännu större behov av insatser.


Dyskalkyli är till stor del ärftligt men kan i vissa fall även bero på omständigheter så som förtidig födsel. Utredning, test och diagnos. Misstänker du som vuxen att du har dyskalkyli så ska du vända dig till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg