tisdag 9 februari 2016

Ukraina befolkning

Medellivslängden är låg, år för män och år för kvinnor. Det stora flertalet invånare är etniska ukrainare, medan ryssar utgör en stor minoritetsgrupp. Om vi anser att befolkningstäthetområden, kmi Donetsk-regionen är hem till cirka 1personer, Lviv - 11 Dnipropetrovsk - 10 Zhitomir region - personer. Landets huvudstad heter Kiev. Ukraina är Europas till ytan näst största land.


Bergsområden förekommer längst i väster och på Krim.

En stor del av befolkningen bor i industriregionerna i söder. Huvuddelen av invånarna är ukrainare. Det här är en lista över länder ordnade efter folkmängd. Kiev är byggd på båda sidorna av floden Dnepr (Dnipro) som flyter hela vägen ner till Svarta havet.


I Kiev råder inlandsklimat vilket medför heta somrar och kalla vintrar. Ukrainas väg från planekonomi till marknadsekonomi har varit knagglig. De senaste åren har skärpt konflikt med Ryssland skapat osäkerhet kring Ukrainas ekonomi.


De största koncentrationerna återfinns i de östra delarnas industriregioner och i sydväst.

Kiev (på ukrainska Kyïv) var den största. De kallades förr lillryssar. Städer och Landsbygd: Ca av Ukrainas befolkning arbetar med jordbruk, med industri och med övrigt. Många arbetar med att sälja saker på gator och torg.


Sveriges befolkning har även förändrats mycket under de senaste dryga hundra åren. Vid den här tiden var nästan procent av befolkningen år eller yngre, medan bara drygt procent var år eller äldre. Kriget i östra Ukraina. Sedan dess har konflikten mellan länderna blivit allt mer ansträngd. Det handlar om pro-ryska och anti-ryska.


Eftersom av Ukrainas befolkning är etniska ryssar och ännu fler har ryska som sitt mordersmål, så vill de rysktalande ha kvar det ryska språket som ett officiellt språk i Ukraina. Den demografiska strukturen på Krim har länge kännetecknats av etnisk mångfal där grupper som talade turkotatariska språk varit ett viktigt inslag. Befolkning och etnografi.


Ryssarna utgör numera majoritetsbefolkningen på Krim. Denna statistik kan du hitta genom att klicka på länken till UN til höger. Arnstberg berättar om detta i sin senaste bok Efter demokratin. Sovjet och Stalin bestämde sig för att genomföra ett folkmord på Ukrainas befolkning genom att ta maten ut ur Ukraina.


Rysslands befolkning är ojämnt fördelad över landets väldiga yta.

Statistiken visar också prognoser för kommande år. Folktätheten varierar från invånare per kvadratkilometer i det arktiska området till 3i storstadsområdet kring Moskva. Större delen av befolkningen bor i landets europeiska del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg