onsdag 15 mars 2017

Att vara rationell

Samtidigt har beteendeforskningen flera gånger visat att individen inte är lika finansiellt rationell som ekonomiska teorier ofta föreskriver. För administrationen i Ravenna och Konstantinopel framstod utleasandet av försvaret snarare som en rationell vidareutveckling av ett etablerat sätt att lösa ett till synes evigt dilemma. Besluten som en rationell person tar är betydligt långsammare och mer försiktiga. Det är inte så att de har mindre resurser utan snarare att de är mer eftertänksamma och kanske lite osäkrare.


Dock är detta ibland en bra sak eftersom det tvingar dem att gå igenom en typ av ”kvalitetskontroll” innan beslut fattas.

För att kunna vara den där rationellt tänkande varelsen så måste vi alltså vara högst medvetna om våra känslor. Vi måste med andra ord vara lite emotionella, eller känslomässigt i synk. I nästa steg väljer vi sedan att agera, eller inte agera, på de känslor vi har. Vi tror att vi fattar rationella beslut men i själva verket påverkas vi i hög grad av våra känslor och inre drivkrafter.


Därför är det bra att vara medveten om sina känslor och att veta att du och andra ofta fattar beslut på icke- rationella grunder. Om det fanns mer transparens och en långsiktig plan vore det lättare. Elektrifiering ska vara en rationell fråga, inte en symbolfråga.

Och att vara rationell är en paradgren i Sverige – vilket återspeglas i Porsches försäljning. Laddhybriderna utgör merparten i de modellserier där de erbjuds och i år kommer det bli mer än så. Jag älskar också att kombinera ihop olika tyger, och spara på dem. Att kunna tänka kritiskt är nära förknippat med att vara rationell och därför är det viktigt att lärare som ska lära sina elever att tänka kritiskt har en god förståelse av vad det innebär att vara rationell.


Det tjänade ingenting till att kämpa om han tänkte vara rationell , så jag sänkte armarna. Hans besatthet av att betrakta henne på avstån utan att våga ge sig till känna, rationell. Satanismen är tvärtom en livsbejakande och rationell filosofi som miljoner människor dras till.


Då gäller det att plocka fram de stora grytorna och vara rationell. I år har jag faktiskt undrat hur det ska gå till med tre barn. Men jag har gjort en matsedel och tänkt att förbereda en hel del. Så idag har barnen varit med deras faster och jag har gjort kg biffar och kg köttfärssås. Hur sexigt är det att vara rationell ? Det rationella av Elisabeth Bennet i Stolthet och fördom hade varit att gifta sig med den vidriga kusin Mr Collins eftersom hon inte visste att Darcy var hennes livs kärlek just då och då Elisabeth inte var vackrast i byn och hade en nervsvag mamma och lat pappa så kanske det inte skulle komma fler erbjudanden.


Branschen måste ta ansvar och börja säga som det är. Vi vågar gå först och har därför startat Sveriges första rationella elbolag! Vi vet inte vad som kommer vara de bästa lösningarna i framtiden, men vi vet att kärnkraft är den bästa och mest klimatsmarta lösningen vi har idag.

Att separera känslomässig från rationell är inte gångbart. Detta eftersom vårt beteende alltid influeras av båda parter. Mestadels är det omöjligt att separera en av dessa influenser från den andra. Det är sant att ibland spelar den känslomässiga rollen en större roll och ibland är det den rationella.


Annars blir jag en olycklig människa till slut. Ah, så det är svårt att vara rationell ! Jag är i grunden en livsnjutare av rang. En som tycker om att lata sig, äta god mat, gå långa promenader, hänga med folk, mysa med barnen, läsa böcker, se serier med Sami sent om kvällen och vara allmänt oproduktiv. Till skillnad från polynomfunktioner, som vi träffat på tidigare, är rationella funktioner som regel inte definierade för alla variabelvärden. Om vi till exempel tittar på den rationella funktionen ovan, så är det ju inte tillåtet att nämnaren x-antar värdet noll, eftersom division med noll inte är definierat.


Om alla är rationella och alla vet att alla är rationella och alla vet att alla vet att alla är rationella , så kan ingen investerare skapa alpha. Men det rationella är nog hellre att många är irrationella varför det går att skapa alpha. Alltså blir det rationella att vara irrationell. Men inte för irrationell, bara rationellt. För att vara 1 rationell så måste man nog sluta vara 1 människa.


Det går ju inte att bli helt rationell för att man har känslor osv. Jag tror dock att man genom att sträva mot 1 rationalism kan undertrycka mycket av den värsta rädslan. Hur bör företag och konsumenter agera för att vara rationella ? Vilken effekt har olika former av skatter? Vad påverkar export och import?


Svaret på dessa och en mängd andra frågor har resulterat dels i heltäckande ekonomiska förklaringsmodeller och dels i mer specificerade teorier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg