torsdag 30 mars 2017

Hur lång tid innan äktenskap registreras

Hur lång tid innan äktenskap registreras

Hur lång handläggningstid har Skatteverket för handlingar till äktenskapsregistret? Det tar ca två veckor innan du får tillbaka din registrerade ansökan om du har betalat ansökningsavgiften, ni båda har undertecknat ansökan och ärendet är rätt skött i övrigt. Efter vigsel- hur långt tid tar det innan vigsel och nytt efternamn registreras ? Hur lång tid tog det för er vigsel att registreras hos skatteverket? Skatteverket vill att du skickar in en vidimerad kopia på vigselhandlingen och om du har gift dig med en aldrig folkbokförd person önskar de att du även visar upp en kopia av din frus pass för Skatteverket.


Skatteverket bedömer sedan om vigsel är giltig och när de kommit fram till det registreras den i folkbokföringen. Regler om vad som gäller egendom i äktenskap finns i äktenskapsbaken (ÄktB). Det finns ett antal sätt som egendom kan bli en makes eller framtida makes, enskilda egendom. Så länge hon inte fått lägenheten i gåva, genom testamente eller att den trätt i stället för något sådant så måste den bli hennes enskild egendom genom ett äktenskapsförord enligt kap.


Det tar inte lång tid och kostar inte så mycket, det är alltså en liten investering som underlättar för individen. Som jurist ser jag baksidan med att inte ha ett äktenskapsförord. En skilsmässa är jobbig i sig och går det inte att enas om bodelningen är det en stor risk att det blir bråk om barn och annat också eftersom konflikten redan trappats upp. Tyvärr kan inte vi på Boupplysningen hjälpa till med exakt hur ni ska göra detta, utan jag får hänvisa till en jurist i den frågan. Har ni gjort bodelningen själva och ni båda överens om att göra ändringar ska ni kunna göra det utan problem, oavsett hur lång tid det har gått.


Hur lång tid innan äktenskap registreras

Måste alla som fått kallelsen närvara? Vad händer om jag inte har kontaktuppgifter till de som har rätt att närvara? En anledning till äktenskapsförord kan vara att den ena parten går in äktenskapet med betydligt större tillgångar som personen byggt upp under lång tid , kanske genom att ha ett framgångsrikt företag, som personen inte vill ska bli en del av bodelningen.


Tingsrätten kan meddela dom på äktenskapsskillna som det heter, på några veckor – om ni inte har barn. Vilka delar måste genomföras innan arvet kan fördelas? Om ditt ärende inte är komplett kommer vi att meddela det genom att skicka ett föreläggande till ärendets kontaktperson. I föreläggandet står det hur du behöver komplettera ärendet.


Ett inkomplett ärende tar längre tid innan det blir registrerat. Ska köpa en första begagnad bil nu i veckan. Jag undrar hur lång tid tar det med registrering av ägarbyte och att försäkra den nya bilen? Går det att utföra på dagar eller tar Transportstyrelsen längre tid på sig? Har kollat runt på forumet o läst om personer som byter bil en gång om året.


Vi gifte oss i början av juni. Efter en dryg vecka ringde jag och pratade med Skatteverket. Då sa de att de hade en stor hög att arbeta sig igenom och de kunde inte säga hur lång tid det skulle ta (upp till veckor har jag för mig att de sa). Jag kan inte ge något generellt svar på hur lång tid själva handläggningen av ett folkbokföringsärende tar när det gäller ”nya” folkbokföringar. Det skiljer sig förmodligen lite åt från kontor till kontor.


För att få ett mer precist svar än så råder jag er att höra er för i samband med besöket på Skatteverkets. Tänk på att du kan inte ställa på ett fordon från ett datum bakåt i tiden. Påställningen gäller från och med den dag som vi registrerar din anmälan.


Oftast är det den dag som anmälan kommer till oss eller det datum framåt i tiden som du anger i din anmälan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg