onsdag 29 mars 2017

Iran kvinnosyn

Iran kvinnosyn

Iran har en religiös polis vars uppdrag det bland annat är att se till att kvinnorna följer påbudet om slöja. De som bryter mot det riskerar fängelse. Men sedan president Hassan Rouhani, som anses tillhöra den mer moderata falangen av prästerskapet, omvaldes förra året har morallagarna inte genomdrivits lika strikt. Män och kvinnor på en gata i Shiraz i Iran.


Könsroller inom islam definieras av såväl islamiska skrifter som historien och kulturen i den muslimska världen. Den traditionella islamiska lagen, sharia , definierar skillnader mellan kvinnans och mannens roller, rättigheter och religiösa förpliktelser. Kvinnorna i Iran har kämpat för sina rättigheter i mer än 1år, men de har aldrig varit så medvetna som idag om att de måste kämpa mot det patriarkala samhället och dess regler. Under de gångna åren efter revolutionen har våld och kvinnoförtryck utövats i Iran i religionens namn.


Lagen gäller alla – även utländska kvinnor på besök i Iran måste bära sjal. Det finns flera klädregler för kvinnor i Iran , men från mina tidigare besök vet jag att klädkoden tolkas olika. I Teherans norra, trendiga delar klär sig kvinnor i smala jeans och drar ett skärp om midjan på sin manteau – den vanliga knälånga kappan. Som sportintresserad kvinna i Iran har du det tufft.


Att titta på idrottande män i shorts kan helt enkelt vara för frestande för kvinnor, enligt beslutsfattarna. Därför får de helt enkelt inte gå på vare sig fotboll eller volleyboll. Som tur är verkar de flesta strunta i förbudet. Irans president Mahmoud Ahmadinejad hävdar att iranska kvinnor är de mest jämställda i världen och nu lanseras en ny bil designad för kvinnors speciella behov, rapporterar BBC.


Iran Khodro, Irans största biltillverkare, har tillverkat en automatväxlad bil med parkerings- och navigationshjälpmedel. Diskuterar vi islam och kvinnosyn samt kvinnans roll inom islam måste vi först skilja mel­lan vad muslimer gör och vad islam lär. Det har blivit farligt att vara ensam kvinna på Bagdads gator.


Kvinnoorganisationer slår larm om att antalet våldtäkter ökar kraftigt, medan myndigheter och. Yle reste till Iran för att ta reda på vilket slags land det är frågan om. Om allt går vägen, kommer Iran att gå mot öppnare tider i sommar. Till exempel kreditkort fungerar inte i Iran på grund av omvärldens tuffa sanktioner.


Men om USA och Iran kommer överens om landets kärnprogram i sommar förändras mycket. Våld mot kvinnor i Afghanistan. Säkerhetsläget och traditionerna i Afghanistan gör det svårt för kvinnor att röra sig utanför hemmet, men hemmet är. Nu tar Irans tidigare president Mahmoud Ahmadinejad till orda.


Iran kvinnosyn

Han har skrivit ett öppet brev till den amerikanska presidenten där han bland annat betonar vikten av att respektera kvinnor. Historiens stora män har visat den största respekt för kvinnor och erkänt deras gudagivna förmågor, skriver Ahmadinejad i brevet. I följande artikel kommer vi att titta på islamistiska källor som visar att den ideala muslimska kvinnan är sin mans ägodel. Vi börjar med att läsa följande.


Tuffa villkor för Irans utbildade kvinnor. Irans kvinnor är i majoritet på landets universitet. Men på arbetsmarknaden möter kvinnorna fortfarande motstånd. Endast var femte person som arbetar är en kvinna.


Men många unga kvinnor vill inte nöja sig med att vara hemmafruar. Inte ett spår värre an din människosyn i stort En kristen flicka i Syrien våldtogs av olika muslimska män innan hon dödades - enligt en utfärdad fatwa är det lagligt för sunniter som kämpar mot. Ordet genus är hämtat från latinet och betyder sort eller släkte. Begreppet genus används för att urskilja vad som formar kvinnors och mäns sociala beteende.


Zoroastrism eller parsism är en av världens äldsta monolatriska religioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg