onsdag 8 november 2017

Förskott på arv fastighet skatt

Det man istället gör med ett förskott på arv är att man räknar av på din arvslott. Om givaren i stället ger bort aktierna skjuts skatten upp, eftersom gåva och arv inte utlöser någon sådan skatt. Kapitalvinstskatten på aktier som man vill ha kvar i familjen kan på detta sätt skjutas framåt i generation efter generation.


Det finns dock mycket annat att tänka på vid sådana överlåtelser. Vad innebär förskott på arv ?

Förskott på arv innebär att en arvinge mottagit pengar eller egendom innan givaren avlidit. Konsekvensen av förskott på arv är att mottagaren får sitt framtida arv minskat med värdet på det givna förskottet. Vanliga typer av förskott på arv är fastigheter , pengar och möbler.


Familjerättsligt så kommer gåvan förmodligen att ses som förskott på arv och därmed räknas av din arvslott när din mor i framtiden går bort. Arvlåtaren (dina föräldrar) kan med andra ord föreskriva (exempelvis i ett gåvobrev) att värdet av den egendom som ges till bröstarvinge (till dig) som förskott på arv ska avräknas från bröstarvingens (ditt) framtida arv på ett sådant sätt att den eventuella skatt som skulle ha utlösts om egendomen sålts vid gåvotillfället. När du har fått en beskattningsbar gåva som förskott på arv av arvlåtaren har du betalat gåvoskatt på den. Efter arvlåtarens död beräknas beloppet av arvsskatten så här: Värdet på förskott på arv bestäms i regel enligt gåvotidpunkten.


Ett förskott på arv ska avräknas från bröstarvingens arvslott vid bodelningen.

Jag känner inte till något om hur gåvobrevet som du mottog var utformat men om det står i brevet att fritidshuset inte ska utgöra förskott på arv så kommer gåvan inte spela någon roll för fördelningen av din fars kvarlåtenskap. Att du mottar ett förskott på arv innebär att en avräkning görs från din framtida arvslott. Om gåvan betraktas som förskott på arv påverkas också fördelningen av kvarlåtenskapen mellan barnen när man dör.


Värdet av gåvan räknas nämligen bort från det som barnet ska få i arv och gör att de andra barnen erhåller mer i arv än den som redan fått en gåva. Däremot måste du själv se till så att vissa tillgångar registreras på dig – det kallas att föra över tillgångarna. Begreppet förskott på arv , eller förskottsarv, innebär att barnet som har fått gåvan får mindre när arvet efter föräldern som gett gåvan ska fördelas.


Rent praktiskt går det till så att värdet av gåvan vid gåvotillfället tas med till den avlidnes övriga kvarlåtenskap. Därefter räknas barnens arvslotter fram. En gåva till bröstarvinge (barn eller barnbarn) ses som förskott på arv om man inte bestämt annat. Det innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden.


Om det är givarens önskan att gåvan inte ska ses som förskott på arv kan man bestämma det i gåvobrevet. I regel är gåvan ändå inte förskott på arv om. Men då krävs att det föreskrivits eller på grund av omständigheterna måste antas ha varit avsett när egendomen gavs. Till andra arvingar räknas till exempel givarens barnbarn så länge barnbarnets förälder (givarens barn) lever. Reglerna om förskott på arv tillämpas i första hand då det förekommer stora skillnader mellan hur de.


En fastighet utgör typiskt sett en sådan gåva som presumeras utgöra förskott på arv såvida den avlidne inte uttryckt att så inte varit avsikten.

Det är dock “större” gåvor och inte vanliga t. Svar: Du har rätt att göra vad du vill med din egendom. Men mitt råd är att du ändå är det. Om du dör inom tio år kan det som du skänkt till ett av barnen räknas som förskott på arv. På så sätt kan du enkelt undvika framtida tvister mellan arvingar och du kan exempelvis uttrycka att gåvan inte ska utgöra ett förskott på arv. Gåvobrev gällande fastighet , bostadsrätt eller tomträtt måste följa vissa lagstadgade formkrav.


Om gåvobrevet inte lever upp till formkraven är gåvan att betrakta som ogiltig. Den del av arvet som återstod efter grundavdraget betecknades den skattepliktiga lotten, och på denna betalades - skatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg