onsdag 22 november 2017

Reflexivitet sociologi

Reflexivitet definieras på tre olika sätt inom samhällsvetenskap: beskrivande, metodologiskt och kunskapsteoretiskt. På individnivån är reflexiviteten en process där vi, genom att jämföra oss med andra förstår både oss själva och de andra och skapar ett jag. Detta har myntats av den tyske ungdomsforskaren Thomas Ziehe.


Reflexivitet sociologi

Begreppet reflexivitet har blivit allt vanligare under de senaste decennierna. Självberättelser sammanflätas till en biografi, skapar identiteter, uppdateras och utvärderas, och då helst med hjälp av expertsystem så som de evigt varierande vetenskapliga rön som framkommer. Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner. När allt kommer omkring är det inte heller bara eller ens främst den.


Uppsatser om GIDDENS SOCIAL REFLEXIVITET. Start studying Giddens - Vad är sociologi ? Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools. Margaret Archers teorier om struktur och agentskap började jag fundera över om det där kanske fanns något jag kunde använda mig av för att vidareutveckla min tanke.


Risksamhälle är ett begrepp som åsyftar ett samhälle som i allt högre grad sysselsätter sig med att organisera sig efter riskhantering. De forskare som däremot anser att subjektivitet spelar roll i forskningen använder reflexivitet för att uppmärksamma de sociala och kulturella kontexter som har betydelse för konstruktionen av kunskap. De former av subjektivitet som framställs utgöra ett hot mot samhället är samtidigt sådana subjekt som inte respekterar systemen. Giddens författarskap: från exegetik av sociologins klassiker till synteti-serande teoribygge Giddens författarskap kan indelas i tre perioder. Samhället är ett komplext system med olika delar som tillsammans skapar en stabilitet, och man menar att det är sociologins ansvar att förstå relationen mellan dessa delar.


Sociologins framväxt och reflekterande kultur har färgat det moderna samhället till att bli en reflexiv och rationell apparat som den sedan studerat och förvånats över. Frank och jag har framförallt pratat om sociologi och politik, men också lite box-ning. Olle Frödin, Henrik Loodin, Charlotta Zettervall och Anett Schenk har jag samtalat med om allt möjligt och inget speciellt, utan att det för den skull har blivit ytligt.


Reflexivitet sociologi

Bo Isenberg och jag har framförallt pratat om tysk fotboll och Max Weber. Möjlighet ges till komplettering vid frånvaro från moment med krav på obligatorisk närvaro. Det är alltså ordet reflexivitet jag söker förklaringen till. Giddens teori om reflexivitet , Sennetts teori om flexibilitet samt begreppet govermentality, dessa har hjälpt till i förståelsen av hur ungdomarna ser på sin framtid.


Med ett hermeneutiskt arbetssätt har jag sökt efter en djupare förståelse av denna upplevelse av framtiden. Reflexivitet är individens möjlighet till självreferenser, att ständigt analysera och tematisera den egna identiteten mot bakgrund av det vetande samhället inbegriper. Denna process är tydlig i ungdomars jakt efter identitet, eller en forskares relation till sitt forskningsobjekt.


Reflexivitet sociologi

Inför vårt examensarbete fattade vi intresse för ett ämne som främst hör hemma inom sociologin – ungdomars identitets- och meningsskapande. När vi själva gick i skolan, såväl grundskolan som gymnasiet, så grundade sig vårt umgänge väldigt mycket på subkulturer eller livsstilar. I Modernitet och självidentitet diskuterar Anthony Giddens, en av samtidens främsta samhällsteoretiker, förhållandet mellan moderniteten och det individuella jaget. Senmoderniteten är en post-traditionell ordning som enligt Giddens kännetecknas av utvecklad institutionell reflexivitet.


Trygghetsbegreppet är enligt oss otydligt och används ofta, varför vi undrar vad begreppet egentligen innebär och hur individer skapar trygghet i sitt arbete? Socialpsykologen Thomas Johansson, gör en distinktion mellan olika typer reflexivitet. Han benämner något han kallar utopisk reflexivitet som syftar på de möjligheter som finns för individen att föreställa sig alternativa mänskliga sammanhang och samhällsvillkor.


Sedan tidigare har jag undervisat inom grundutbildning i sociologi , socialpsykologi, arbetsvetenskap och folkhälsovetenskap. Ett återkommande tema som jag undervisat kring är feministisk teoribildning, särskilt inom maskulinitetsteori, queerteori och feministisk sociologi. TPB:s talboksannotation: Boken ger en utförlig översikt av modern sociologi och är en av världens ledande introduktionsböcker till sociologiämnet.


Framställningen innehåller kapitel om etniska konflikter, förändringar i klasstrukturen, ätstörningar, massmedia, populärkultur samt informationsteknologins ökande påverkan m. Barn som kommit till Sverige som flyktingar skapar sina identiteter utifrån familjerelationer, hur de upplever skolan och vilka vänner de får.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg