onsdag 15 november 2017

Skrakarna

Ibland kallas skrakarna för dykänder trots att de inte ingår i underfamiljen Aythyinae som ofta bär trivialnamnet dykänder. Studier av storskrakarnas fiskafänge i sjön Glåpen. Under förmiddagen hoppas vi få se när skrakarna fiskar kollektivt i ”drevkedjor”.


Ett fenomen som brukar uppvaktas av havsörnar. Vi kommer sitta på en brygga i vasslinjen med fin utsikt över sjön.

Skapa konto med e-post. Fyll i din e-postadress och ett valfritt lösenord för att skapa ett konto. Du kan sedan börja spar ord i egna listor direkt. När man får oväntat besök.


Lite tunt med bloggande den sista tiden. All energi har gått åt till jobbet som krävt en hel del de sista veckorna. Allt - Inget Nedkast - Uppkast.

Med krydda och en del snygga bilder. Från en, för många okänd del av Sverige. Bilden är tagen i Norra Gäddvik söndag april när älven precis gått upp mellan gamla Gäddviksbron och Strömmen. De första skrakarna och kniporna har kommit.


Stenkistan såg övergiven ut. Bilden kan kallas Bryggan längtar till öppet vatten. Fotograf är Mats Eliasson, Luleå. I går morse låg de vid badstranden.


Skrakarna brukar ligga där om morgnarna när vi ska bada. I år blir inget undantag, även om jag inte sett dem så små tidigare. Beror förmodligen på att allt är lite senare i år. Gräsandshonan har bara två ungar kvar och har blivit väldigt skygg och beskyddande. Ett bra ställe att utgå från för att titta på skrakarna är Fasterna kyrka.


Vandra stigen förbi strandängarna ner till Mörby borgruin. Från ruinen har du en strålande utsikt över Skedviken och det vackra.

Näbben är smal med hakformigt böjd spets, kanterna försedda med hornlameller. Kroppsbyggnaden är långsträckt. Huvud och kropp förs vågrätt i flykten, jämfört med t ex lommarnas i förhållande till kroppen sänkta huvud.


De simmar och dyker väl och häckar i håligheter. Hane i praktdräkt är vår ljusaste andfågel, och kan tas för en simmande mås. Det finns svart endast i de små runda fläckarna i näbbroten, i en rand i nacken och i mitten på ryggen.


Salskraken är den minsta av skrakarna , endast knipstor. Två sträckor och slut vid första servicestoppet. Den drev som den skulle, alla värden var bra ö. Storskrakeflocken brukar också dra till sig andra arter, fråmst måsfåglar, som drar nytta av eller parasiterar på den fisk som skrakarna fångar eller driver upp till ytan.


Också havsörn dras gärna till flocken men då kanske inte i första hand för att stjäla fisk, utan för att ta för sig av skrakarna. Numera är septemberobservationer inte helt ovanliga. Julöfjorden-Aspöfjorden 2. Kalvsviksfjorden och 3. De äro särdeles skickliga dykare. Som ungar rädda de sig undan förföljaren genom att springa på vattnet.


Storskraken lägger sina 10—grönvita ägg i ihåliga träd eller i de holkar, man i vissa trakter uppsätter åt honom. Alla andfåglar har denna basstruktur på sin näbb men många har därefter utvecklat alternativa sätt att äta. Som exempelvis gässen som äter gräs, skrakarna som fångar fisk eller värnfågarna vars näbbar ser ut som en rovfågelnäbb, men alla dessa fåglar har trots detta fortfarande dessa lameller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg