fredag 17 november 2017

Ullkur med lanolin

Sonetts ullkur innehåller lanolin (ullfett) och används för att behandla blöjbyxor av ull så att de håller tätt. Tillverkaren Sonett drivs i antroposofisk anda av en stiftelse. De odlar alla råvaror som de använder i produktionen i biodynamiska, ekologiska odlingar och de färdiga produkterna är fullständigt biologiskt nedbrytbara.


Om man tvättar sina ullplagg ofta kan det skyddande lanolinet försvinna och då är det bra att först tvätta med ulltvättmedel och sen använda sig av en ullkur. Att använda ullkur är ett bra sätt att återuppliva ullkläder som använts en längre tid och tvättats många gånger. Kuren är extra lämplig till blöjbyxor, som behöver en kur ca gång i månaden eller när de börjar läcka.

Först tvättar man som vanligt med ullschampo, antingen för hand eller i tvättmaskinen. Sen lägger man lammskinnet i lite ullkur och vatten, jag följde doseringen för blöjbyxor och lät det stå över natten. Sen sköljde jag ur det litegrann och centrifugerade dem lätt i tvättmaskinen. Därför bör lanolin åter tillföras till ullfibern igen.


Ullkur ger en extra dos lanolin till ullen. Vår lanolinkur från Disana är idealisk för detta ändamål. Den består av flytande lanolin och löser sig lätt i varmt vatten.


Efter tvättning av ullprodukten, lägger man den i en skål med lanolin.

Ullfibern absorberar lanolinet och skyddar återigen mot smuts och, uttorkning. Man kan behandla ullplagg med lanolin (ullfett) eftersom det gör att de stöter bort vatten bättre. En bonus är att den självrengörande effekten då ökar. Det är jättelätt att göra behandlingen. Efter det lägger du det i blöt över natten i en lösning av vatten och lanolin.


Sonetts ullkur gör ulltextilierna mjuka igen och tillsätter bland annat blöjbyxor nödvändig fett så att de behåller sin goda absorptionsförmåga. Vid tvätt förloras den naturliga fetthalten i ull. Läs mer om det i Babyrinos ullvårdsguide.


Handtvätta plagget i °C med ulltvättmedel utan parfym. För att bevara det naturliga ullfettet ( lanolin ) kan ny lanolin , ULLKUR , tillsättas efter långvarig användning. Ullplagg som inte används bör därför läggas i tätslutande plastpåsar – och gärna med lavendelpåse för att undvika malhål. Var också noga med att alltid vända dina pPants ull ut och in vid ullkur för att uppnå bästa resultat.


Ekologisk ullkur återfettning av blöjbyxor av ull och andra ullkläder som du vill skall vara vatten- och smutsavvisande, t ex mössor, vantar och ytterkläder. Innehåller naturligt, ekologiskt lanolin (ullfett). Blöjbyxor gör så här: Tvätta blöjbyxan.


Sen är det bra att sträcka skinnet lite då och då när det torkar. Det tar lång tid innan det har torkat, dvs flera dagar. Man får inte torka lammskinnet med värme (tex torktumla) för då blir det förstört och hårt i lädret.

ULLKUR löses i lite hett vatten som fylls på med handvarmt vatten till liter. För återfettning av ullplagg. Ullkuren återger ullen dess naturliga egenskaper som mjukhet, elasticitet och förmågan att vara vattenavstötande.


Kurad ull reagerar med urin och blir tätare – därför blir ullbyxor bättre ju mer de används. Läcker ullbyxan är det troligtvis för att uppsugningsförmågan i blöjan under är för liten i förhållande till tiden den sitter på. En ullbyxa behöver inte sitta tight utan det räcker med att den täcker blöjan under ordentligt.


Går även att använda i tvättmaskinen i sköljmedelsfacket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg