torsdag 29 december 2016

Abstinens nikotin hur länge

Samtidigt är det också många som blir väldigt trötta den första tiden efter att de slutat och somnar tidigt och sover längre än vanligt. När man slutar röka är det också vanligt att man utvecklar en hosta, och att man får ont i halsen. Så uppstår abstinens av nikotin. En person som röker eller snusar första gången får genast ökad puls och ett högre blodtryck.


Om du däremot rökt under en längre period har kroppen lärt sig att normalisera puls och blodtryck, trots tobaken. En rökare har alltså inte högre blodtryck än en ickerökare.

Dock måste jag ställa mig lite frågande till ditt basta. Jag har lärt mig att nikotin har en halveringstid på timmar, vilket skulle innebära att det tar mindre än ett dygn för nikotinet att försvinna ut ur kroppen. Dessutom är väl själva nikotinet inget bra riktmärke för abstinensen. Snusabstinens liknar abstinensen efter rökstopp när det gäller symptom och varaktighet, men risken för nedstämdhet verkar vara mindre än för rökare. Den kan dock vara kraftig, särskilt för dem som använt sorter med högt innehåll av nikotin.


Erfarenhetsmässigt finns risk för viktuppgång. Symtomen börjar 1-dagar efter stopp, når sitt max under den första veckan och avtar successivt under de närmaste veckorna. Undantag är suget och viktökning som kan finnas kvar en längre tid.


Från att man slutar röka).

Nikotin är den mest beroendeframkallande ingrediensen i snus som tas upp av blodkärl i munnen och når hjärnan inom minuter. Beroende på hur allvarligt ditt beroende är kan du känna av biverkningar av att sluta snusa inom några timmar. Efter dygn bör den värsta abstinensen vara över men var uppmärksam på om du får hallucinationer eller förvirring.


Då kan det vara ett delirium tremens och då måste du ta läkarhjälp (obehandlad delirium tremens kan vara dödlig). Längden på och risken med abstinensen beror på hur länge och hur mycket du druckit. Nikotinet gör att det bildas fler nikotinreceptorer i hjärnan som vill bli mättade med nikotin , de är de som skriker efter påfyllning när ni känner abstinens.


Det tar enligt forskningen ca år efter att man slutat innan kroppen har reglerat ner antalet receptorer till normalt igen. Hade inte dom värsta absitnensbesvären som huvudvärk och frossa, men blev ändå trött, konstig i huvudet och otroligt stressad. Men så fort man har bestämt sig och har lite jävlar anamma i sig så fixar man det, utan större problem.


Nu har jag ingen abstinens längre , en månad utan imorgon! Det är svårt att veta hur man ska dosera och risken för återfall är stor då tankarna på olika sätt upptas av alkohol. Oavsett vilka symtom du har så är vårt generella råd när det gäller olika abstinensbesvär att kontakta sjukvården. De kan ge rätt typ av hjälp så att du får bäst skydd mot abstinensen. Den positiva nyheten är att nikotinreceptorerna så småningom anpassar sig till ett liv utan nikotin.


Om du slutar tvärt med nikotin och dessutom lyckas undvika passiv rökning tar det omkring två till tre veckor för receptorerna att lugna ner sig. Men det tar ofta betydligt längre tid att bli helt av med ett nikotinberoende. Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärtsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer.


Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg.

Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad. Har patienten tidigare utvecklat delirium tremens (DT) eller kramper i abstinensfas? Har patienten ätit regelbundet under den aktuella missbruksepisoden? Hur länge och hur mycket har patienten druckit?


Föreligger anamnestiska uppgifter eller kliniska tecken på skalltrauma? Om skalltrauma misstänks - bör CT-skalle utföras akut. I genomsnitt varar dessa besvärliga episoder av röksug i tre minuter. De känns dock som timmar, men rådet är att du använder dig av en timer för att mäta hur länge suget varar.


Din subjektiva förmåga att bedöma tid är nämligen inte vad den borde vara när du lider av abstinens. Men, hur jäkla länge håller sig abstinensen i? Jag har ont i huvudet, svettas och är oerhört rastlös. Sjukt jobbigt, igår kväll höll jag på att bli galen. Idag är det lite bättre, när jag sysselsätter mig med någonting. Så, har ni någon erfarenhet av detta?


Känner lätt abstinens som yrsel, sug i magen, värk i kroppen, benvärk och feber. Värst idag är nog yrseln men känns över förväntan just nu och överenskomligt. När blir abstinensen värst och när lättare den och till sist när försvinner den helt? Förra gången var abstinensen vidrig. Testa hur beroende du är Nedtrappning är ett sätt att gradvis börja vänja kroppen vid mindre mängd snus och nikotin , inför stoppet.


För en del kan nedtrappning vara nödvändigt för att kapa topparna på abstinensen. Här bredvid kan du testa om ditt snusberoende är högt eller lågt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg