tisdag 6 december 2016

Framtida yrken att satsa på

För yrken på högskolenivå handlar det bland annat om civilingenjörer, lärare, sjuksköterskor och it-specialister som behövs i båda fallen. Inom övriga utbildningsnivåer lyfts exempelvis kockar, undersköterskor och elektriker fram som yrken med personalbrist. Men det är inte första gången yrkena är på listan.


På torsdagen presenterade Arbetsförmedlingen en rapport om hur framtidsutsikterna ser ut för 2utvalda yrken. Med andra ord får vi alltså koll på vilka yrken det är smart att satsa på för större chans att få ett jobb, helt enkelt.

Enligt Arbetsförmedlingen finns det en utbredd brist på arbetskraft inom flera jobbkategorier. Rapporten visar att de pedagogiska yrkena är särskilt drabbade och att det råder brist på utbildade lärare i hela landet. Samtidigt som det råder brist inom de yrken där det krävs en högre utbildning är det motsatt tillväxt för de arbeten som har låga eller inga formella krav på utbildning. Prognosen för bibliotekarier har ändrats från att vara i balans till att det råder liten konkurrens om jobbet.


Det beror bland annat på att arbetslösheten är rekordlåg och att stora pensionsavgångar väntas. Eftersom fler skolor sannolikt kommer att satsa på skolbibliotek framöver är det troligt att efterfrågan fortsätter öka. På listan över yrken på högskolenivå där man har bäst chans till jobb om fem år finns olika läraryrken, it- yrken , vårdyrken och ingenjörsyrken, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognoser.

Förmodligen kommer man att jobba ganska lång tid inom yrket , så det är viktigt att vara intresserad av det man tänker läsa. Sedan bör man titta på hur arbetsmarknaden ser ut, hur löner och villkor ser ut och om man är beredd att flytta inom Sverige eller utomlands för att få jobb, säger han. För att , så här i sista stun hjälpa studiesugna att välja rätt har Arbetsförmedlingen listat de högskoleyrken som lättast ger jobb efter på fem års sikt samt de yrken där konkurrensen är som tuffast. Genom att göra testet kan du få ny kunskap om närliggande yrken och på så sätt komma på de rätta frågorna för att få reda på ännu mer.


Det viktiga är att använda resultatet till någonting, t ex att få koll på vilka utbildningar som skulle passa dig. Lätt att få jobb, både i dag och på sikt. Medelåldern i offentliga kök är hög, samtidigt finns en trend att kommuner och landsting vill satsa på att laga mat på plats.


Utbildning är viktigt för att kunna laga mat från grunden, kunna näringslära och ha kunskap om näringsbehov hos yngre och äldre. Vi vill även sprida kunskap om vilka yrken och branscher som behöver bredare rekryteringsunderlag i framtiden och vilken typ av utbildning man kan välja för att jobba inom yrket eller branschen. De har tagit fram en rapport med framtidsyrken – sådana yrken som redan nu är på ingång och sådana som skulle kunna bli vanligare framöver.


Det är lätt att bara fokusera på yrken som försvinner och därför är det viktigt att komma ihåg att det samtidigt kommer så mycket nya möjligheter och inriktningar. Inom sjöfartsbranschen finns en rad yrken att välja bland – något som passar alla, oavsett om du föredrar att tillbringa tiden på land eller till sjöss. Läget på kliniken var ansträngt och svårigheten att hitta handledare tycktes övermäktig. Efter mötet hör jag hur kollegor på kliniken beklagar sig över att läkarstudenter auskulterar eftersom det stör produktionen. Det är tyvärr alldeles för enkelt att föreställa sig hur AT-läkares och studenters entusiasm bleknar med tiden.


Om du vill utbilda dig till jurist, läkare eller ekonom kan du också pusta ut, dessa yrken ligger på en balanserad nivå.

Prognosen visar också de yrken där det råder en tuffare konkurrens om jobben. Framtiden ser mörkare ut för beteendevetare, biologer och de som vill satsa på kommunikationsyrken. Läs mer om vilka yrken du ska satsa på nedan! Eftersom elpriserna blir högre när det inte blåser och solen inte skiner är det dessutom mer lönsamt för dem att spara på sina resurser och producera sin el vid just dessa tillfällen.


Att bygga ny elproduktion är ofta dyrt så att blanda flexibel produktion med andra billigare flexibla resurser kan vara bra. Vi på Trafikverket vill ta vårt ansvar och bidra till att höja kunskapen om arbetsmarknaden och vilka yrken som finns hos unga, och framförallt slå ett slag för de tekniska utbildningarna. Trafikverket har som en del i detta arbete engagerat sig i ett flertal satsningar där målet är att få fler unga att upptäcka ett tekniskt yrke.


Goda chanser till jobb för lärare. Det råder brist på utbildade lärare i hela landet. Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och.


Här är yrken att satsa på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg