måndag 19 december 2016

Mänskliga rättigheter iran

Mänskliga rättigheter iran

Journalister, fackliga ledare, personer som arbetar mot diskriminering av kvinnor liksom jurister som kritiserat det politiska styret grips och har, i flera fall, dömts till hårda straff, inklusive kroppsstraff och dödsstraff. Information bör också sökas från andra källor. Situationen för mänskliga rättigheter i Iran är allvarlig. Det finns omfattande brister i det iranska rättsväsendet, t. Personer sitter frihetsberövade utan rättegång och försvarare av mänskliga rättigheter , liksom fackliga företrädare och journalister, är särskilt utsatta för förföljelse. Jag och utrikesminister Margot Wallström tog även upp situationen för mänskliga rättigheter i Iran , med särskilt fokus på kvinnors och flickors rättigheter , vid våra möten den och april med Irans vicepresident med ansvar för kvinnofrågor, Massoumeh Ebtekar.


När utrikesrådet träffades oktober var dagordningen välfylld. Att skydda mänskliga rättigheter är den viktigaste frågan som världen har att ta itu me sa han - viktigare än kärnvapenfrågan. Andra talare sa att Iran inte är det enda landet i världen där mänskliga rättigheter inte respekteras.


Bland annat nämndes Saudiarabien och Kina. Tills dess att Iran kan visa att man bryr sig om mänskliga rättigheter för alla – inklusive icke-muslimer som lever inom landets gränser – så bör allt upphöjt prat om palestiniernas rättigheter ses för vad det är: hyckleri, lögner och politisk agenda. Iran bryter ständigt och under omfattande former mot de mänskliga rättigheterna , det har till och med varit tal om att landet ska ställas under övervakning. Allt det som jag har fetmarkerat i utdragen ovan, är bara några av de mänskliga rättigheter som Iran bryter emot. Statsministern kommer självklart att ta upp situationen för mänskliga rättigheter i Iran under sitt besök där.


Mänskliga rättigheter iran

Regeringens engagemang för mänskliga rättigheter ligger fast. Det arbetet görs i första hand inte genom att kategorisera länder, utan genom att aktivt verka för att främja mänskliga rättigheter i alla relevanta sammanhang. Journalister, advokater och andra oppositionella förföljs systematiskt, och årets vinnare av Sacharovpriset för tankefrihet: Jafar Panahi och Nasrin Satoudeh, sitter båda i fängelse. Janusz Władysław Zemke, utskottets vice ordförande. På grund av allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran har EU infört sanktioner mot landet.


Restriktionerna riktar sig mot dem som medverkar i eller är ansvariga för ledning eller genomförande av allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Departementet bedömer alltså att trots positiva uttalanden från regeringshåll i Iran gällande de mänskliga rättigheter händer lite i praktiken. Mänskliga rättigheter i Iran. Iran är fortsatt det land som avrättar näst flest personer per capita i världen.


Jag har nu sett filmen ”min stulna revolution” av Nahid Persson som handlar om hennes och andras liv under en Islamisk republik i. Den februari kommer en svensk delegation med statsminister Stefan Löfven (S) att besöka Iran. Den svenska delegationen som följer statsministern är inte en delegation som ska främja de mänskliga rättigheterna i Iran , utan tunga personer från näringslivet. Iran Iran har länge brutit mot de mänskliga rättigheterna på olika sätt.


Redan från början var landet emot det hela och vägrade att skriva på, men fick till slut ge efter tack vare påtryckningar från övriga länder. Amnesty International uppmanar internationella samfundet att offentligt fördöma och agera mot den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i Iran under landets UPR-gransking vid FN:s MR-rå den åttonde november. Rapporten bekräftar att mänskliga rättigheter är under allvarlig attack i Iran och att prästerskapet är en diktatur.


Syftet är att förbättra respekten för mänskliga rättigheter i landet. Sanktioner rörande mänskliga rättigheter. Personer som var minderåriga när de begick brott avrättas, offentliga avrättningar genomförs och personer dömda för brott som av FN inte klassificeras som mest allvarliga brott avrättas. Vi ska titta på hur de mänskliga rättigheterna förhåller sig till stat och individ samt några viktiga organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.


Avslutningsvis kan du läsa om hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen. Koppling till kurs- och ämnesplaner hittar du längre ner i texten. Det ska påpekas att dessa straff är omdiskuterade bland islamiska rättslärda, där en sida i debatten anser att straffen endast är metaforiska och ska ses i sin tidsmässiga kontext, och endast tillämpas i ett fåtal länder (som Saudiarabien, Iran och Sudan).


Både Iran och Persien används omväxlande i kulturella sammanhang medan Iran är det namn som används officiellt i politiska sammanhang. Namnet Iran betyder ”Ariernas land”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg