tisdag 6 december 2016

Källhänvisning bok

Källhänvisning bok

Alltid ett aktuellt urval av böcker - Köp dina böcker hos Akademibokhandeln! Källhänvisning är en hänvisning till en källa i den löpande texten. I denna variant av Harvardsstilen består källhänvisningen av författarens efternamn följt av utgivningsår och sidnummer. Observera att det finns andra varianter där sidnummer inte anges. I Harvard kan källhänvisningen se ut på två olika sätt.


Källhänvisning bok

Består av en författares efternamn följt av årtal och sidnr. Alternativt kan man väva in källhänvisningen i själva texten och uppge årtal och sidnr direkt efter du nämner författaren (2). I Oxfordsystemet, som också kallas (fot-)notsystemet, består källhänvisningen normalt av en upphöjd siffra efter meningen (kallas not) och en fotnot längst ner på sidan i form av en siffra som följs av förklarande text eller en källhänvisning.


En bok om fotnoter, 238. Om samma källa används flera gånger direkt i följd kan fotnoten förkortas ytterligare och då används det latinska ibid (på samma ställe) för att markera att källhänvisningen är identisk alternativt enbart skiljer sig åt gällande sidnummer. När du refererar till ett kapitel i en bok kan du tänka på det som att du läst en artikel i en tidskrift. Det är författaren av kapitlet och kapitlets titel som du refererar till och som du skriver främst i din referens. Därefter följer I och hela referensen till den bok kapitlet finns i. I vissa källor är det lätt att få en överblick över innehållet, medan andra är svårlästa och svårnavigerade.


Källhänvisning bok

En slarvigt skriven text som är full av fel kan tyda på att avsändaren inte har tagit sig tid att kontrollera vare sig stavning eller att innehållet är korrekt. Kontrollera om det finns källhänvisningar som styrker fakta. Listan med källhänvisningar (referenslista, notförteckning, notapparat) kompletteras ofta av en källförteckning där textens alla källor räknas upp och förtydligas. Ofta skriver författaren var sitt kapitel som sedan sammanställs av en eller flera redaktörer. Har du endast använt dig av ett kapitel i boken ska detta skrivas enligt kapitel i böcker.


Bokus - Köp böckerna billigare - Aktuella erbjudanden! Det ska tydligt framgå när det du skriver inte är dina egna tankar och läsaren av din text ska enkelt kunna leta upp texten du hänvisat till om han eller hon själv vill läsa den. Om du inte har tillgång till orginalkällan ska du i referenslistan ange den publikation du har läst. I källhänvisningen anger du både orginalkällan och den publikation som du har läst.


All information du behöver för att göra en källhänvisning finns på sidan där materialet. Noter används för att ge källhänvisningar och är tänkta som en service till läsaren, som snabbt ska kunna kontrollera de aktuella källorna. Du ger genom noterna belägg för de uppgifter och citat som finns i texten. Titel anges normalt inte.


Om upphovsuppgift saknas i källan kan dock i stället titel anges i hänvisningen och som uppslag i referenslistan. I detta avsnitt ges några exempel på källhänvisningar i löpande text med stöd från APA-manualen. Notera i exemplet ovan att interpunktionen i din egen mening är överordnad citatets interpunktion. Författarnamn måste alltid finnas med (om texten har en författare).


Om texten är publicerad i en tidning måste tidningsnamn och nummer (datum) skrivas. I denna del ska du sammanfatta originaltextens innehåll. Kommer texten från en bok måste boktiteln anges.


Avslutningen på ett referat behöver inte vara särskilt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg