onsdag 4 juli 2018

Borderline anhörig

Många som är anhörig till någon som har borderline känner ofta ett stort behov av stöd. Ofta lider många anhöriga av en stark oro för personen samtidigt som relationen till personen med borderline kan vara mycket påfrestande. Det kan vara skönt att prata med andra anhöriga och få tips, råd och stöd från varandra.


Anhöriga upplever fortfarande idag att kunskapen om borderline är väldigt varierande inom sjukvården och i övriga samhället. Borderline – En blogg om att vara en anhörig till en Borderlinesjuk Vad är borderline ?

Det finns flera benämningar av diagnosen borderline personlighetssyndrom eller EIPS. Så påverkar borderline anhöriga. Att leva med någon som har BPD kan vara utmanande, eftersom ett av huvudsymptomen är svårigheter att hantera nära relationer. Den som är partner till en BPD-drabbad kan uppleva förhållandet som att det ständigt växlar mellan himmel och helvete.


Vi tipsar även om möjligheten att boka kurser och föreläsningar med inriktning på anhöriga. Vårt viktigaste budskap är: det går att bli frisk. Det där tycker jag stämmer bra.

Har själv borderline och ja, äsch vet inte riktigt hur jag ska uttrycka det. Men bakom mig just nu ligger pojkvännen och läser en bok för anhöriga till folk med borderline , han verkar gilla den och jag hoppas den kan hjälpa oss i alla förvirring och känslostormar. Om borderline – emotionell instabil personlighetsstörning. Test, anhörig , symptom, orsak, medicin och behandling. Den fokuserar på hur man kan hantera att ha en anhörig som har borderline , men borde också vara användbar för andra liknande problem.


Kreger driver också BDP-central som har många bra artiklar inom ämnet. Här är en annan psykolog med bra tips i sammanhanget. Och här finns en artikel från SvD. Orsaker till borderline. Men en teori är dock att de personer som lider av borderline har en medfödd känslomässig sårbarhet samtidigt som de utsatts för ett trauma under uppväxten.


Borderline är ett bra exempel på en sjukdom som påverkar de som finns i omgivningen. Dels är du orolig för individen, de mår ju inte bra. Men det kan också vara påfrestande att vara anhörig eller nära på annat sätt. Många med borderline lider av extrem separationsångest. Det gör att personen lätt “klistrar sig fast” vid en eller flera personer och gör allt i sin makt för att inte bli lämnade eller övergivna.


Det kan som anhörig bli väldigt påfrestande och du som anhörig kan känna behov av att dra dig undan.

Varför utvecklar man borderline ? Har du en borderlineperson i din närhet? Anhörig till någon med borderline – Hjälp och… Hur kan jag hjälpa mitt barn med borderlinediagnos? Det är svårt för personer som lider av borderline men det är också svårt att som anhörig bära rollen som närstående.


Det första du behöver göra är att lära dig mer om sjukdomen. De som lider av borderline kan dessutom vara paranoida, uppleva svårigheter med tillit och lida av självskadebeteende och självmordstankar. Dessa faktorer gör att det kan vara väldigt svårt att vara anhörig till någon som lider av borderline och det kan vara svårt att veta hur man kan stödja personen.


Man tenderar som anhörig att vilja släta över för att inte själv bli den som anklagar, man är helt enkelt för feg för att sätta ner foten. Det uppskattas att procent av patienter med diagnosen borderline återhämtar sig. Jouanita Törnström är en av dem.


Idag är hon psykiatrisjuksköterska och egenföretagare. Hon vill att andra personer med borderline ska veta att det finns hopp om en bättre tillvaro. Läs mer på Borderline.


Att vara anhörig till någon med borderlinepersonlighet är inte helt lätt. Den oförmåga patienten har att hantera kärleksrelationer gör att de är mycket krävande att ha en relation till. De känner ofta ett behov av att testa sina anhörigas kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg