tisdag 3 juli 2018

Maltas nationalrätt

Reser du charter, flyg eller bokar endast hotell får du alltid vår service på köpet. Hitta billigaste resan här. Naturligtvis serverar topprestaurangerna också menyer ur ”la nouvelle cuisine” och andra internationella kök.


Förutom fisk är kanin (på maltesiska fenek) i alla dess former en specialitet. Då serverades kanin (fenek) både till höger och vänster på alla restauranger, inte så konstigt egentligen eftersom kaningryta är landets nationalrätt.

Efter att ha provat lokalproducerade delikatesser direkt hos bönderna och hittat riktigt bra restauranger har vi tänkt om. Malta som du inte vill missa. Jag trivs jättebra i Sverige, det är mitt andra hemland. Jag äter gärna sniglar, det älskar jag.


Till exempel pasta – mums. Här är de europeiska nationalrätterna du bara måste ha testat. Inget jag personligen gillar, men man måste ju prova! Fisk och skaldjur är toppen!

Välj en bra fiskrestaurang. Ravjul – en lokal pasta som påminner om raviolin. Innehåller fårost istället för köttfärs eller grönsaker. Den smaksätt traditionellt med fänkålsfrön och lagerbla samt serveras med rostad potatis eller nybakt bröd. Maträtterna är baserade på färska och säsongsbetonade grönsaker och skaldjur.


Andra maträtter är olika pastarätter och soppor. På Chophouse skulle jag rekommendera oxfilén för två som på menyn heter ”Le Chateaubriand Classique pour deux personnes”. The Chophouse funkar fint för både stora och små sällskap. Priset för rätten var Lm (ca kronor). Den med sesamfrö på är en pastizzi med kyckling och svampfyllning (min favorit) den andra runda bullen innehåller köttfärs, äggröra och ris.


Billigt, gott och mättande. Här kan du läsa mer om pastizzis: Lite andra maltesiska rätter att prova på: Aljotta – fisksoppa med lök och grönsaker. La Cuccagna – bra italiensk restaurang som är populär bland lokalbefolkningen. Min kille beställde det en gång och jag smakade, men det var inget för oss.


Prova gärna deras specialitet ftira. Ett bröd som påminner om ciabatta och finns att köpa överallt. Stuffat tal-fenek kokas långsamt under flera timmar tills kaninköttet faller av benen, tillsammans med en rik sås av tomat, rödvin, morötter och vitlök.

Köttet marineras över natten dagen innan man gör stuvningen. Några typiska rätter du ska spana efter i menyn är: Pastizzi ett snack som liknar små bakverk av till exempel filodeg fyllda med ricotta eller mosade ärtor. Fenek, en kaningryta med vin och vitlök som betraktas som landets nationalrätt. Det speglas såväl i arkitekturen som i landets kulinariska kök. De ger smakrika och robusta viner, rekommenderas att prova utan inblandning av andra druvor.


Efter ett klädbyte vandrade vi ner till havet och och åt middag. Så Emil vågade sig på en kaninravioli! Som sagt var det fest i St Julians och det var kyrkorna som partajade. Säg den danska pub som inte har smörrebröd på menyn.


Danmarks nationalrätt går att variera efter smak, som här med ett grovt rågbröd och röra från havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg